Skip to content

Lezing Historische Vereniging Oud Wassenaer over ‘Filmstad’

15 november 20192 minute read

Op dinsdag 26 november a.s. organiseert de Historische Vereniging Oud Wassenaer een lezing over studiocomplex Filmstad in Wassenaar.

Op 12 oktober 1935 reizen ruim achthonderd genodigden, onder wie de befaamde Louis Lumière, naar Wassenaar. Zij worden ontvangen door de enige Nederlandse filmtycoon, Loet C. Barnstijn. Vol trots opent hij die dag zijn fonkelnieuwe studiocomplex Filmstad, gebouw op het voormalige landgoed Oosterbeek. Gesticht en gefinancierd door Barnstijn, bieden de studio’s de ideale omstandigheid voor de productie van geluidsfilms. Hier worden films als ‘Het mysterie van de Mondscheinsonate’ en ‘Merijntje Gijzens jeugd’ opgenomen. Hier vergapen bezoekers zich aan de modernste apparatuur die zich kan meten met de grote buitenlandse filmstudio’s.

Filmstad ontwikkelt zich tot een levendige internationale gemeenschap van veelal uit Duitsland gevluchte joodse filmvaklieden en regisseurs. De Duitse inval maakt hier abrupt een einde aan en velen van hen worden opgepakt. In 1943 wordt de studio ingelijfd bij de Duitse filmproductiemaatschappij Ufa en worden er propagandafilms gemaakt en V2-raketten afgevuurd. In 1944 valt het doek definitief, wanneer het complex door een Britse luchtaanval met de grond gelijk wordt gemaakt. 

Dr. Ir. Huub Thomas, architectuurhistoricus, geeft een lezing over deze boeiende episode in de Wassenaarse geschiedenis.

De lezing vindt plaats in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB (Wassenaar), Lange Kerkdam 46 en begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). De toegang is gratis; aan niet-leden van de Historische Vereniging wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Tags

historieHistorische Vereniging Oud WassenaerLezingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top