maandag 01 juni 2020

A Algemeen

Leeuwen meest voorkomende achternaam in Wassenaar gevolgd door Jong

Wassenaar - Wassenaar is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Wassenaar ontstond als een dorp in de 11e eeuw aan de rand van een strandwal. Door de aankoop van negen buitenplaatsen creëerde prins Frederik, zoon van Koning Willem I, in 1838 een omvangrijk landgoed. Vanaf het eind van de 19e eeuw werden de buitenplaatsen opgekocht en tot villaparken verkaveld. Wassenaar staat bekend om haar vele landgoederen, buitenplaatsen en kapitale landhuizen. Door de combinatie van landgoederen, bossen, weilanden, maar ook de uitgestrekte duingebieden en stranden is Wassenaar een uniek gebied. Telefoonboek.nl zocht uit wie de inwoners zijn van Wassenaar en wat de huidige achternamen ons vertellen.

Meest voorkomende achternamen
Uit de gegevens van Telefoonboek.nl blijkt dat de meest voorkomende achternamen in Wassenaar, een mix zijn van typisch Hollandse achternamen en meer zeldzame achternamen vergeleken met de rest van Nederland. Leeuwen komt het meeste voor in Wassenaar, gevolgd door Jong, Knijnenburg, Berg en Veen.

Ontstaan achternamen
Oorspronkelijk gebruikte men maar één naam om mensen te onderscheiden. Onder invloed van de groei van de bevolking, en het ontstaan van steden, maar ook om identiteit te versterken, werden vanaf de middeleeuwen steeds vaker bijnamen gebruikt als nadere aanduiding bij de voornaam. In 1811 werd het verplicht om een achternaam te hebben en werd die door de burgerlijke stand officieel vastgesteld. Er zijn veel verschillende soorten achternamen te onderscheiden. Denk aan herkomstnamen, adresnamen, patroniemen, beroepsnamen of eigenschapsnamen.

Verwijzing naar natuur of plaatsen
Het is opvallend dat Berg, Veen, Boer, Dijk, Velde en Slats verwijzen naar het landschap van Wassenaar. Slats betekent een plas op de hei, laag gelegen in het grasland. Een adres- of herkomstnaam geeft aan waar iemand gewoond heeft. De meest voorkomende adresnaam in Nederland is Berg, deze staat op nummer 4 in Wassenaar. Ook Vermeulen, Knijnenburg, Remmerswaal, Westgeest, Egmond en Zonneveld zijn adresnamen. Boer, Visser, Smit, Mulder en Bakker verwijzen naar beroepen. Het is opvallend dat Janssen en Jong de enige twee achternamen zijn die afstammen van een naam in Wassenaar. Het is meestal de naam die aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Wassenaar
Ben je benieuwd of jouw achternaam veel voorkomt in Wassenaar? Hieronder vind je een lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Wassenaar. De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Leeuwen
2. Jong
3. Knijnenburg
4. Berg
5. Veen
6. Boer
7. Vermeulen
8. Visser
9. Dijk
10. Remmerswaal
11. Westgeest
12. Smit
13. Egmond
14. Jansen
15. Mulder
16. Vliet
17. Bakker
18. Slats
19. Velde
20. Zonneveld

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief