maandag 21 september 2020

K Kunst & cultuur

Sacha Tanja Penning uitgereikt aan Pere Llobera

Wassenaar - Op zaterdag 16 februari is de Sacha Tanja Penning uitgereikt aan de Spaanse kunstenaar Pere Llobera (1970). Juryvoorzitter Wim Pijbes reikte de prijs uit als waardering voor Llobera's gehele oeuvre. De Sacha Tanja Penning is een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan een kunstenaar, persoon of instantie die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de figuratieve kunst in Nederland. Naast de penning ontvangt de winnaar een geldprijs ter hoogte van 10.000 Euro.

Tegelijkertijd opent Voorlinden een tentoonstelling met Llobera's werk in de kabinetten van het museum. De tentoonstelling laat werk zien vanaf 2007 tot zijn meest recente schilderijen. De werken bieden een unieke kijk in de fascinerende belevingswereld van deze hedendaagse, figuratieve schilder.

Zijn schilderijen hebben het uiterlijk van een snapshot, maar zijn tegelijkertijd niet makkelijk in een oogopslag te bevatten noch in een zin te beschrijven. Hoe realistisch zijn schilderijen ook lijken, dromen, herinneringen en werkelijkheid vloeien erin samen. Ze zijn als collages van feitelijke en fictieve fragmenten. Llobera loopt de hele dag over van ideeën. Zijn werk verwijst naar het dagelijks leven, zijn directe omgeving, politieke situaties en geschiedenis, afgewisseld met kunsthistorische referenties. Deze subjectieve wereld vult hij aan met een vleugje absurditeit en surrealisme.

De tentoonstelling Pere Llobera is te zien vanaf zaterdag 16 februari
Llobera is klassiek getraind en gebruikt moeiteloos verschillende technieken naast elkaar. Soms is zijn werk haast abstract en schildert hij slechts de contouren, dan concentreert hij zich weer op details. Het donkere kleurenpalet, de scherpe licht-donker contrasten en technische vaardigheid herinneren aan Spaanse oude meesters als Ribera, Zurbarán en Goya. De kunstenaar staat op de schouders van illustere voorgangers in de schilderkunst.

Centraal in de tentoonstelling staat The Everything Painting (2019) die de kunstenaar speciaal voor de gelegenheid maakte. Het is een alomvattend werk dat nooit af zal zijn en waar de kunstenaar steeds nieuwe elementen aan toe kan voegen. Het werk is ontstaan vanuit een tekening van 'alles' dat hij als kleine jongen maakte en daarna weggaf. Als volwassene wilde hij vanuit dit idee een schilderij maken waarin hij een persoonlijke ode kon brengen aan zijn eigen visuele honger, als experiment over het bereiken van het onmogelijke. Llobera ziet het werk zelf als een dwaze wedstrijd met God.

Bekijk hier het juryrapport

Deze tentoonstelling komt tot stand met bruiklenen van de kunstenaar, zijn galeries, diverse bedrijfscollecties en particuliere verzamelingen. Daarnaast zijn Llobera's werken uit de collectie van museum Voorlinden te zien. Pere Llobera is opgeleid als schilder in Barcelona, waar hij woont en werkt. In 2006-2007 studeerde Llobera aan de Rijksakademie in Amsterdam.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief