zondag 05 juli 2020

S Sport

Tom van der Zwet kent topdebuut in autosport: P2!

Wassenaar - Autocoureur Tom van der Zwet uit Wassenaar heeft een zeer succesvol debuut in de autosport beleefd. De negentienjarige snelheidsduivel werd twee keer tweede in de Specials Plus-klasse tijdens de eerste ronde van het DRDO-kampioenschap. Zijn resultaat in de eerste race was extra knap, aangezien hij in die race tweede overall werd.

“Ik heb het wel goed gedaan, denk ik”, zei de rijder van topteam DayVtec bescheiden. “Het was natuurlijk hartstikke fantastisch aan de start te mogen staan. We zijn de dag begonnen met testen. We hadden nog tijd voor de vrije training begon. Zo kon ik alvast even rijden en aan de auto wennen. Ik kreeg daardoor een goed gevoel in de auto en ben zo met een lekker gevoel de vrije training ingegaan. In de eerste vrije training was ik meteen derde en in de kwalificatie vierde.”

Het was de opmaat naar een uitstekende racedag waarin Tom dubbel en dwars bewees de lastige overstap van de karts naar de autosport goed te hebben verteerd. Van tevoren wist de getalenteerde Zuid-Hollander, die ooit hoopt deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans, niet goed wat hij van zijn eerste race in de DRDO moest verwachten. “We wisten niet wie precies mijn concurrenten waren, dus gingen we er niet met bepaalde verwachtingen heen”, legde hij uit. “Ik heb gewoon mijn ding gedaan en dat ging beter dan verwacht. Na de kwalificatie dacht ik: hier zit nog meer in. Dat heb ik laten zien.”

Tijdens de eerste race reed hij in zijn BMW 240i in eerste instantie knap van vier naar één. En passant zette hij de snelste raceronde neer. Tom: “Alleen kwam Cor Euser in de laatste ronde naar me toe gereden en ging hij me voorbij. Maar hij heeft misschien wel duizend races gereden. Door hem geklopt worden, is dan geen schande. Ik was blij dat ik de auto beheerste zoals ik die wilde beheersen. Dan moet het over het algemeen wel goed komen.”

Door wat foutjes ging de tweede race wat minder. Maar het resultaat was uiteindelijk wel goed, want Tom werd weer tweede in zijn klasse. “Jammer genoeg kreeg ik straf omdat mijn pitstop niet conform de regels was. Ik weet nog niet precies wat daar misging. Maar die straf hielp niet echt mee natuurlijk.”

Bij de start reed hij opnieuw brutaal van vier naar één. Niet veel later begon het te regenen. Dat terwijl hij op slicks reed. Het zorgde voor een extra enerverende wedstrijd. “Het was even wennen, want ik had met de BMW nog niet in de regen gereden. Gelukkig had ik snel in de gaten waar de grenzen lagen en reed ik de tweede tijd. Ik heb bewezen dat ik in de stromende regen de auto met slicks op de baan kan houden. Ik had gehoopt dat het wat langer droog zou blijven en de regen wat minder hevig zou zijn. Dat viel tegen. Maar het heeft niet al te slecht uitgepakt. Voor mijn gevoel heb ik er het maximale uitgehaald.”

Hoewel de eerste ronde van het DRDO-kampioenschap gold als zijn officiële debuut in de autosport, had Tom een maand eerder al eens gereden in een wel heel speciale auto. Op het circuit van Spa-Francorchamps was hij tijdens een internationale testdag in een heuse LMP3-auto gestapt. Tom: “Ik werd gevraagd om in die auto te gaan testen. De test was bedoeld om te ontdekken wat met je met die auto kunt. Ik ben er erg dankbaar voor dat ik dat soort kansen krijg. Het was een fantastische ervaring!”

De kop van het seizoen is eraf. Toms tweede race wordt verreden op 29 mei op het circuit van Zandvoort. Tom keert er graag naar terug. “Ik vind het een echt fijne baan om op te rijden. Ik heb er vaak aan de kant staan kijken naar anderen. Om er dan zelf te racen, is een hele ervaring.” Concrete verwachtingen voor zijn volgende race heeft hij niet, ondanks zijn klinkende resultaten van afgelopen week. “Ik weet nu ongeveer waar ik sta en wat ik kan met de auto, maar dit seizoen blijft voor mij wel een leerjaar. Ik bekijk het van race tot race. Ik heb in ieder geval een goed gevoel in de auto, zowel op een droge als een natte baan.”

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief