zondag 28 november 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: Handhaven.......

Wassenaar heeft op dit moment twee hoofdpijn-dossiers die voor het college van burgemeester en wethouders de nodige problemen opleveren.
Het gaat om huis Ivicke en om Voorlinden.

Ivicke
Huis Ivicke is een rijksmonument aan de rijksstraatweg, inmiddels gekraakt en herkenbaar aan de oranje verpakkingen van de dakkapellen.
Het is eigendom van iemand, die het laat verkrotten, zo lijkt het, zodat het over een aantal jaren gesloopt moet worden. Dan kan er iets nieuws op gebouwd worden, wat veel meer oplevert dan wat de koper heeft betaald voor het pand. Winst voor hem, maar een rijksmonument, en een mooi stukje Wassenaar, is verdwenen. Terwijl je weet dat wanneer je een rijksmonument koopt, je de wettelijke verplichting hebt om het in stand te houden.
Inmiddels heeft de gemeente Sluis, waar dezelfde eigenaar ook een Rijksmonument bezit, het opgegeven. Het monument is zo vervallen dat het niet meer hersteld kan worden. Vele jaren praten, hoop, uitstel, geduld, hebben dit resultaat opgeleverd.
In Wassenaar dreigt nu hetzelfde.

Voorlinden
Voorlinden is een enorme verrijking van Wassenaar. Niets dan positiefs. Wel een maar. Voorlinden heeft een parkeerplaats gebouwd, zonder toestemming van de gemeente. En voor deze parkeerplaats zou ook nooit toestemming zijn verleend.
Er moet dus een oplossing komen voor de verkeersproblemen en de parkeerplaats. Inmiddels is de gemeente, sinds de opening van Voorlinden enige jaren geleden, in gesprek met het museum over oplossingen.
De gemeenteraad heeft een stappenplan goedgekeurd, waarin was vastgelegd dat oktober vorig jaar het probleem zou zijn opgelost.
En dat is niet gebeurd. En iedere keer wordt alles weer uitgesteld. Zo komt er geen eind aan.

Moraal van het verhaal
HartvoorWassenaar is voorstander van redelijk overleg tussen de gemeente en Wassenaarders. In geval van problemen moeten we samen proberen oplossingen te vinden. Dat moet het doel zijn.
Maar wanneer de eigenaar van Ivicke, of Voorlinden, of wie dan ook, niet echt meewerkt, heb je als gemeente een probleem. Wanneer duidelijk wordt dat het belangrijkste doel van overleg uitstel van een oplossing is, dan moet je als gemeente optreden. Namens je inwoners, en om er voor te zorgen dat belangrijke mensen niet meer gelijk krijgen dan alle andere Wassenaarders.
En als gemeente heb je ruime mogelijkheden. Je zult je gezag moeten laten gelden. Je zult moeten handhaven. Dat is een verantwoordelijkheid de Wassenaarse bevolking aan je gegeven heeft.
En als je dat niet doet, dan loopt alles van je weg.
Dus college, los de problemen op. En in deze gevallen is het moment gekomen om stevig te worden. Regel het.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een solide dorp in balans.