zaterdag 08 mei 2021

A Algemeen

Komend weekend werkzaamheden aan A44 bij Leiden

Vanaf aanstaande maandag 27 mei is de zogenaamde "gevlochten diamantaansluiting" van toepassing. Dit is een verkeersaansluiting die, van bovenaf gezien, lijkt op een gevlochten diamant. Het is een nieuwe verkeerssituatie die geldt voor een periode van 2 ½ jaar, tijdens de werkzaamheden die aannemerscombinatie Comol5 uitvoert aan de aansluiting Leiden-West.

Voorafgaand aan deze inrichting worden het komend weekend werkzaamheden aan de kruising uitgevoerd, die kunnen zorgen voor lichte verkeershinder.

Over deze weekendwerkzaamheden én de nieuwe verkeersaansluiting vanaf maandag heeft provincie Zuid-Holland een nieuwsbericht online geplaatst. Ook op de website van aannemerscombinatie Comol5 is meer informatie te vinden, waar onder animaties van de meest gebruikte verkeersstromen van en naar de aansluiting Leiden-West.

Van vrijdagavond 24 mei 20.00 uur tot en met maandagochtend 27 mei 08.00 uur vinden bij Leiden-West (N206/A44) wegwerkzaamheden plaats. Hier wordt dan een zogeheten "gevlochten diamantaansluiting" aangelegd. Deze aansluiting houdt Leiden-West bereikbaar tijdens de aanleg van de RijnlandRoute en verbetert de doorstroming van het verkeer. De nieuwe verkeerssituatie treedt maandag 27 mei om 08.00 uur in werking. Met behulp van deze simulatie kan de weggebruiker alvast vier routes van de gevlochten diamantaansluiting verkennen.

Beperkte verkeershinder in de avond/nacht
Om de gevlochten diamantaansluiting aan te leggen zijn in het weekend van 24-27 mei in de avond/nacht enkele toe- en afritten afgesloten. Overdag (08.00-19.00 uur) is er geen hinder voor het verkeer en zijn alle richtingen van de N206 / A44 beschikbaar. Voor fietsers en voetgangers wijzigt er niets; zij worden sinds medio maart met borden omgeleid en deze omleiding blijft gewoon geldig.

Omleidingen voor autoverkeer
◾Vrijdag 24 mei avond/nacht (19.00-08.00 uur)

A44 richting Amsterdam: afsluiting afrit Leiden (8). Verkeer wordt omgeleid via Oegstgeest (afrit 7)

◾Zaterdag 25 mei avond/nacht (19.00-08.00 uur)

N206: afsluiting toerit A44 richting Amsterdam. Verkeer wordt omgeleid via Leiden naar Oegstgeest (A44 afrit 7)

A44 richting Den Haag: afsluiting afrit Leiden (8). Verkeer wordt omgeleid via Oegstgeest (afrit 7) of via N448 / N447 door Voorschoten via Leiden.

◾Zondag 26 mei avond/nacht (19.00-08.00 uur)

A44 richting Amsterdam: afsluiting afrit Leiden (8). Verkeer wordt omgeleid via Oegstgeest (afrit 7).

Gevlochten diamantaansluiting
Op deze diamantsluiting wordt het doorgaande verkeer op een natuurlijke manier naar de juiste rijstrook geleid. Hierdoor rijdt het verkeer over een korte lengte aan de linkerkant van de weg. Het verkeer wordt met verkeerslichten, belijning, verkeersborden, barriers en zichtschermen tussen de rijstroken in goede banen geleid.