dinsdag 22 juni 2021

S Sport

372 km hardlopen en 31 453 euro voor een school voor weeskinderen

Wat begon als een idioot plan, is in 2 dagen gelopen en gefietst door een fantastisch (gestoord) team! Wat een geweldige gehaktballen! Mijn billen hoeven niet in de krant! Zag je die tapir? Brandweerwagens hoeven niet te betalen op de veerpont, meneer! Deze weg door Brabant is echt keirecht! Luxemburg, Duitsland en België, we hebben ze allemaal verslagen! Deze en andere uitspraken sieren de lopers en ondersteuners van het team LuWalopers.

Vooraf kwam de weersvoorspelling van wijlen Bart de Graaf nog even binnen bij de lopers. Een hogedrukgebied zorgde voor veel warmte. In 34 uur lopen werd 120 liter water gedronken door de 17 lopers/fietsers. Bij het vertrek in alle vroegte hing de mist nog in het dal. De ploeg met jonge lopers startte met 10% stijgingspercentage. Dat herhaalde zich nog een paar keer. Het werd (onze) Bart klaarblijkelijk teveel; hij schrijft: Ik zag iets, half zo breed als het halve fietspad en zo hoog als een Sint Bernard. Het keek me aan en stoof weg. Volgens mij een Oost Belgische Tapir.

De meest ervaren lopers vormden de tweede ploeg. Zij waren al snel de weg kwijt. Een omleiding vanwege herstel aan de prachtige Vennbahn stuurde hen het bos in. Een tak in het wiel van één van de fietsen zorgde voor oponthoud. Aan het einde van het herstelde fietspad hadden de Belgen nog geen brug gebouwd. Een omweg door het weiland zorgde voor natte voeten. De derde ploeg was de enige mixploeg, bestaande uit 3 dames en 3 heren. Deze ploeg kreeg direct 165 meter omhoog te verwerken, echter wel door een schitterend Ardennen landschap. In Sankt Vith bleek de schade over de eerste 33 km een half uur.

Na de Vennbahn volgde het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De eerste killer was de Berensberg. Deze dwong de ervaren lopers en fietsers tot wandelen. Om van het uitzicht te genieten, vertelden ze! De jonkies namen de Kloosterberg, Schatsberg en Beukenberg voor hun rekening. Na de tapir in de ochtend hadden zij nu ook een zebra, visarend en bevers gespot . Vervolgens stuift de snelste loper Maarten de Wanenberg op, gevolgd door de onverstoorbare Corine, die de Kollenberg bedwingt. Dan wordt het vlakker.

In de nacht verhogen de lopers het tempo en halen het half uur achterstand in. Echter door een foute wissel en een gemiste veerpont, blijkt 30 km voor het einde dat de achterstand opgelopen is tot 40 minuten. De jonge ploeg gaat over op een 200 meter sprintsysteem, een moordend tempo, de mixploeg haalt alles uit de kast en de ervaren lopers maken het fraai af. Om 16.00 uur loopt de hele ploeg trots door de Langstraat, Hogendorpstraat, Luifelbaan en Schoolstraat tot het Plein. Daar staat een fanfare klaar om hen te begeleiden naar de finish. Applaus, tranen en een luid hoera valt hen ten deel. De tocht is volbracht. 372 Kilometer non-stop hardlopen/fietsen met een opbrengst van 31.453,90 voor een school voor weeskinderen in Oeganda. Hulde!