zaterdag 31 juli 2021

S Sport

Noah Ritzerveld Nederlands schaakkampioen

Via de voorronde in Den Haag had Noah Ritzerveld zich geplaatst voor het Nederlands schaakkampioenschap t/m 7 jaar in Meppel. Wel een eind weg, maar voor je hobby moet je iets over hebben.
In de voorronde was Noah tweede achter Abel Drenthen uit Delft geëindigd, maar voor Sarah Barbier uit Voorburg. Ze mochten alle drie naar het vervolgtoernooi, de landelijke door de KNSB georganiseerde pupillendag met 130 deelnemers in de leeftijdsgroepen F (t/m 9 jaar), G (t/m 8 jaar) en H (t/m 7 jaar).

Noah is lid van de jeugdschaakvereniging Bobby Fischer, en eerstebordspeler van het sterke Kievietschoolteam, dat tweede van Wassenaar werd. Hij is als 7-jarige zelfs de jongste schaakkampioen die de Kievietschool in 40 jaar had.
In Meppel moesten er 7 ronden met schaakklok gespeeld worden: 15 minuten per persoon en 10 seconden per zet extra. Noah begon soepel met 3 gedegen overwinningen, maar vanaf ronde 4 (er werd Zwitsers gespeeld) kwamen de sterkere tegenstanders.

Tegen Boyd Leenen uit Helmond offerde Noah in het Italiaanse Tweepaardenspel in de nahand een pion voor een mooie stelling, die bij zet 19 een volle toren opleverde. Vijf zetten later miste hij een dreiging van de tegenstander, die hem toren en loper kostte. Taai verdedigend in verloren stelling won hij een paard, en wist met kunst en vliegwerk een eindspel met lopers van ongelijke kleur te bereiken. Een bekend remisemotief, maar wel met 3 pionnen minder. Deze partij werd een 122 zetten durende zeeslang, voordat de remise bereikt was. Met 3,5 uit 4 stond Noah derde, twee spelers hadden nog 100%.

In de laatste drie ronden wist Noah nog evenzoveel keren te winnen. Vooral tactisch bleek hij sterker dan de tegenstanders Freek Thijssen uit Son en Breugel, die gedeeld vierde werd, en Simon Rudolph uit Aalsmeer en Advik Agarwal uit Almere, die uiteindelijk gedeeld derde werden.

Met 6,5 uit 7 legde Noah ongeslagen en ongedeeld beslag op de eerste plaats. Wiebe Zoet uit Voorschoten kwam in zijn kielzog met 6 punten op de tweede plek.
Van de andere HSB-ers deed Sarah Barbier het goed met een achtste plaats en 4,5 punt en werd beste meisje. Abel Drenthen behaalde met 4 uit 7 een plusscore en werd twaalfde.

In de G-categorie t/m 8 jaar was Hajin Shin uit Den Haag met 5 punten en de gedeelde vierde plaats de beste HSB-er. Bij de 9-jarigen in de F-categorie deed Oscar Verwer uit Delft precies hetzelfde: gedeeld vierde met 5 punten.

Foto's: onderstaand door Lucy Ritzerveld-Kwee, artikelfoto door Debora van Es.

noah schaken 2