zaterdag 15 augustus 2020

S Sport

Pech voorkomt eerste zege Tom van der Zwet, toch nog twee keer P2!

ASSEN – Het is zo langzamerhand een onwaarschijnlijk knappe reeks aan het worden: Tom van der Zwet snelde tijdens de vierde ronde van het DRDO-kampioenschap naar zijn achtste (!) opeenvolgende tweede plaats. Ook op het circuit van Assen werd hij twee keer tweede. Hoewel dat een prestatie van formaat is, had de negentienjarige coureur uit Wassenaar gehoopt eindelijk eens te winnen. Want wat was hij er dichtbij. In beide races lag hij aan kop, maar pech met zijn BMW 240i voorkwam helaas dat die droom werkelijkheid werd. 

“Ik was in race één weg aan het rijden, maar ik had deze keer geen geluk.” In race één remde hij net iets te laat en kwam daardoor tegen een andere auto aan. “Daardoor ging de radiator van de auto kapot”, blikte Tom terug. “Omdat de auto warmliep, moest ik een reset uitvoeren. Daarna heb ik vrij rustig aan gedaan om de motor koel te houden. Mijn voorsprong was nog net groot genoeg om degene die derde reed voor te blijven. Hij had ook problemen, was er aan het begin een keer afgegaan.”

Ook in de tweede race kreeg Tom problemen met de koeling, vermoedelijk door hetgeen in de eerste race was gebeurd. “Tijdens race twee was ik echt een stuk sneller. Ik heb ook nog de snelste tijd neergezet.” De talentvolle rijder van DayVtec was dan ook goed te spreken over de auto. “Hij had echt een superbalans, het motorvermogen was ook super.”

Dat hij in Assen in beide races een tijd aan de leiding ging, sterkte zijn zelfvertrouwen. Zeker ook omdat hij op het Drentse circuit maar één keer eerder had gereden. “En dat waren maar zeven of acht rondjes tijdens een test. Ik moest de baan dus eigenlijk nog helemaal leren kennen. Anderen kenden die een stuk beter en toch zat ik er vooraan bij. Dat vond ik wel goed. Het ging tijdens het weekend ook steeds makkelijker. Ik vind het ook een best leuke, mooie baan. Hij heeft een paar bochten waar je goed moet kijken hoe je die instuurt, zoals Ramshoek. Die stuur je met 160 kilometer per uur in. Dat is wel serieus.”

Zijn volgende race wordt gehouden op het circuit van Zandvoort, voor Tom bekend terrein. Hoewel hij snakt naar een overwinning, wil de snelle Zuid-Hollander zich niet te veel laten leiden door die ambitie. “Ik probeer me met name op mezelf te focussen. Dit seizoen is om te leren hard te gaan met een auto. Ik probeer mezelf zoveel mogelijk dingen aan te leren. Hoe kan ik mijn positie in de kwalificatie het beste regelen? Moet ik juist vroeg of laat naar buiten gaan bijvoorbeeld. Natuurlijk wil ik graag kampioen worden, dat vind ik heel belangrijk. Maar het is ook belangrijk stappen te blijven zetten en de auto beter te leren beheersen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op volgend seizoen.”

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief