Skip to content

12e jaar winteropvang asielzoekers op landgoed Duinrell in Wassenaar

25 januari 20202 minute read

Deze week bracht het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar een bezoek aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op Duinrell. De gemeente Wassenaar kent een lange traditie van winteropvang voor asielzoekers die in 1997 is gestart. Dit jaar is het de 12e keer. Bijna 900 personen hebben dan ook een tijdelijk ’thuis’ op het landgoed.

Iedereen doet mee

Het collegebezoek aan het COA stond in het kader van het programma ‘Iedereen doet mee’ van de gemeente Wassenaar. Op landgoed Duinrell heeft het COA een tijdelijke huisvesting voor bijna 900 asielzoekers. De tijdelijke opvang vindt is gesitueerd op een eigen gedeelte met bijbehorende voorzieningen. In de periode 1997–2018 heeft het COA elf keer eerder asielzoekers binnen de gemeente Wassenaar opgevangen. De opvang eindigt dit jaar op 31 maart a.s..

Rondleiding
De locatie is in vol bedrijf, zoveel werd duidelijk tijdens de rondgang. Bij een presentatie aan het college werd een korte schets gegeven van de asielprocedure in Nederland en hoe de spelregels en omgangsvormen zijn op het Duinrell-terrein. Met 90 verschillende nationaliteiten en culturen is dat ook belangrijk zodat iedereen weet waar die aan toe is. Vervolgens was er gelegenheid om kennis te maken met verschillende bewoners. Onder andere werd een hostel voor vrouwen bezocht en gesproken met Syrische vluchtelingen die over hun persoonlijke ervaringen vertelden.

Grote betrokkenheid van Wassenaarders
Wethouder Inge Zweerts de Jong: “Ik vindt het mooi om te zien dat er tientallen vrijwilligers zich inzetten voor deze internationaal diverse groep. Dit varieert van het brengen van kleding en speelgoed tot aan kook- en taallessen. De vrijwilligers in de Wassenaarse samenleving dragen zo al jaren bij aan een belangrijke maatschappelijke opgave.”

Op de foto van links naar rechts: ambtelijk beleidsadviseur Corinne Remmen, COA-locatie manager Peter van der Heijden, wethouder Kees Wassenaar, wethouder Carolien Klaver-Bouman, wethouder Hubert Schokker, wethouder Lia de Ridder, burgemeester Leendert de Lange, Graaf Philip van Zuylen van Nijevelt directeur Duinrell, wethouder Inge Zweerts- de Jong en Elles Koot COA.

 

Tags

AsielzoekerscollegebezoekDuinrellWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top