Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Holocaustmonument Levenslicht in Wassenaar

31 januari 20202 minute read

Afgelopen maandag, 27 januari 2020, was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld werd daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Wassenaar, is nog dit weekend tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij het Joodse monument op begraafplaats Persijnhof, Het Kerkehout 6. Het monument komt het best tot zijn recht in het donker, daarom bent u van harte welkom tussen 17.30 uur en 22.00 uur.

Het tijdelijke monument werd op maandag 27 januari onthuld door burgemeester Leendert de Lange.

Levenslicht
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen lichten om de paar seconden op en doven dan weer uit, als een ademhaling in het licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van onze plaatsgenoten bij het Holocaustmonument Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Persijnhof
De algemene en Joodse begraafplaats Persijnhof Wassenaar is van oorsprong een Joodse begraafplaats. Op het voorplein van de huidige aula is een hardstenen monument geplaatst met het opschrift: ter blijvende nagedachtenis aan onze broeders en zusters die gedurende de WOII door de Duitse terreur uit ons midden werden gerukt. Het is onthuld op 11 december 1947.

Tags

HolocaustherdenkinglevenslichtPersijnhoftijdelijk monumentWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top