Ga naar hoofdinhoud

Burgemeester De Lange nieuwe voorzitter erfgoedlijn Atlantikwall

7 februari 20203 minute read

Burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar neemt per 1 februari 2020 de voorzittershamer van de erfgoedlijn Atlantikwall over van generaal bd Kees Neisingh. De heer Neisingh was sedert 2013 voorzitter van de erfgoedtafel die tientallen grotere objecten zoals bunkers en musea omvat. De erfgoedlijn verenigt meer dan 60 organisaties, (historische) verenigingen, musea en gemeenten die samen met enkele honderden vrijwilligers dit saillante deel van de Zuid-Hollandse en Nederlandse recente geschiedenis beschikbaar en bereikbaar maakt voor inwoners en bezoekers.

Voorzitter Leendert de Lange; “Ik vindt het zeer eervol dat ik het voorzitterschap van generaal bd Kees Neisingh over mag nemen. Het onderwerp ligt dicht bij mij als echte kustbewoner. De verschillende bunkercomplexen uit de Tweede Wereldoorlog, vormen -tot de dag van vandaag – tastbare herinneringen aan een ‘zeer donkere periode’ van onze geschiedenis. Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding en de vele verhalen laten zien dat het belangrijk is om de collectieve ervaring van bezetting, onderdrukking en bevrijding door te vertellen aan de huidige generaties.”

Atlantikwall

De erfgoedlijn Atlantikwall bestaat uit het samenhangende complex van bunkers/ bunkercomplexen, tankgrachten, maar ook zogenaamde zachte resten, die langs de kust zijn gebouwd of benut als onderdeel van de Atlantikwall. Deze Duitse linie had als doel de geallieerden buiten Nederland te houden en zo een tweefrontenoorlog te voorkomen. Zwaartepunten in Zuid-Holland zijn onder meer de Festung Hoek van Holland, de verdedigingswerken in/ bij Den Haag/ Scheveningen, Katwijk en Noordwijk en enkele verdedigingswerken op de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Naar aanleiding van de kwaliteitsslag erfgoedlijnen ligt de nadruk op betere benutting van het bestaande en reeds ontwikkelde door de inzet van publieksbereikvergrotende en verbindende maatregelen en minder op nieuwe ontwikkeling.

Voorzitter Leendert de Lange: “In de gemeente Wassenaar zijn sporen uit WOII goed te zien en staan we stil bij de gevolgen van de bezetting. Op het strand van Wassenaar zie je langs de kuststrook, diverse geschutsbunkers midden in de duinen: nu een rustoord voor vleermuizen. Ook op het landgoed Clingendael bevinden zich diverse bunkerobjecten verbonden aan de toenmalige Nazi-bevelhebber. Vanuit de bossen van Wassenaar aan de Konijnenlaan is de allereerste V2 raket afgevuurd op de Britse hoofdstad Londen en jaarlijks herdenken we de dood van Franse commando’s die tijdens een verkenning vanuit zee zijn gesneuveld op het strand.”

Gedeputeerde Willy de Zoete: “Erfgoed maakt de omgeving voor inwoners en bezoekers mooier, het onderstreept een oorspronkelijke identiteit en biedt kansen voor (lokale) ondernemers. De provincie Zuid-Holland wil het erfgoed bewaren voor en doorgeven aan toekomstige generaties. In dit bijzondere jaar waarin wij 75 jaar vrede herdenken, geeft de erfgoedlijn Atlantikwall goed weer wat doorgeven van geschiedenis kan betekenen voor onze provincie en onze inwoners”.

7 erfgoedlijnen

De provincie Zuid-Holland heeft zeven erfgoedlijnen. Erfgoedlijnen richten zich op groepen monumenten die aan een geografische lijn liggen (bijvoorbeeld de kust, rivier of een trekvaart) en daar hun bijzondere verhaal bij vertellen. Dit zijn zeven erfgoedlijnen: Atlantikwall, Goeree Overflakkee, Landgoederenzone, Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten, Waterdriehoek. Het realiseren van erfgoedlijnen kan de provincie niet alleen. Samen met zo’n 300 externe partners, die zich gesteund weten door duizenden betrokken en enthousiaste vrijwilligers, werkt de provincie aan het beleefbaar maken van erfgoedlijnen via de erfgoedtafels.

Op de foto: Aantredend voorzitter burgemeester Leendert de Lange links en scheidend voorzitter generaal bd Kees Neisingh.

 

Tags

AtlantikwallBurgemeestererfgoedlijnLeendert de LangeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top