Skip to content

College op bezoek bij verduurzamingsproject aan de Van Duivenvoordelaan

13 februari 20203 minute read

Dinsdag 11 februari waren de burgemeester en wethouders van Wassenaar op bezoek bij het verduurzamingsproject van de drie flats aan de Van Duivenvoordelaan. Woningbouwvereniging St. Willibrordus en bouwbedrijf Heembouw verduurzamen 213 appartementen: de woningen zijn in energielabel van gemiddeld een F-label naar een A-label gegaan. In het kader van het programma Duurzaam en toekomstbestendig van de strategische agenda Wassenaar 2030 nam het college een kijkje bij de werkzaamheden.

Drie vliegen in één klap

Woningbouwvereniging St. Willibrordus is 5 jaar geleden begonnen met het verduurzamen van hun woningbestand. Nu waren de drie flats aan de Van Duivenvoordelaan aan de beurt. Een groot project, want 213 woningen moesten worden aangepakt en de bewoners bleven wonen in hun appartement. De werkzaamheden bestonden onder andere uit het plaatsen van 300 zonnepanelen (100 op elk dak), het vervangen van de ramen voor dik HR++-glas, het isoleren van de daken, kruipruimte en gevel en het vervangen van de geisers en boilers voor een nieuw collectief warmwatersysteem. Alle werkzaamheden leiden tot het vangen van drie vliegen in één klap: 1. het energielabel van de flats wordt verbeterd van gemiddeld een F-label naar een A-label, 2. de CO2-uitstoot neemt drastisch af en 3. de woonlasten van de bewoners gaan omlaag.

Overhandigengeschenk

Extra verbetering: wooncomfort

Eén van de bewoners voegt nog een vierde verbeterpunt aan: het wooncomfort is flink toegenomen. Bewoners kunnen hun appartement gemakkelijker op de temperatuur brengen die zij willen, de warmwatervoorziening is verbeterd en de luchtafvoer is geoptimaliseerd. Daarnaast hebben de flats een upgrade gehad: de hekwerken zijn vernieuwd, de deuren en kozijnen hebben in overleg met de bewoners een nieuwe kleur gekregen en de galerij van de seniorenvleugel is opgehoogd waardoor bewoners gemakkelijker hun woning in- en uit kunnen komen. Tot slot is al het hang- en sluitwerk vervangen, wat bijdraagt aan een toegenomen gevoel van veiligheid. De werkzaamheden zijn nu bijna klaar en de bewoners kijken hier zeer tevreden op terug. St. Willibrordus en Heembouw hebben verschillende brieven van bewoners ontvangen waarin ze worden bedankt voor hun werk. Bovendien zijn ze door de bewoners bekroond met een hoger tevredenheidscijfer dan wat ze van tevoren hadden gewenst.

Duurzaam en toekomstbestendig

De gemeente heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Eén van de programma’s van de strategische agenda Wassenaar 2030 is speciaal aan dit onderwerp gewijd: Duurzaam en toekomstbestendig. Duurzaamheidswethouder Lia de Ridder noemt het project “een heel mooi voorbeeld van verduurzaming dat enkel winst op lijkt te leveren: meer comfort, minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening”.

Tags

CollegecollegebezoekVerduurzamingsprojectWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top