Skip to content
Fotocredit: Fonds 1818

Fonds 1818: Nieuwe spelregels voor initiatieven van bewoners

3 maart 20203 minute read

Fonds 1818 omarmt bewonersinitiatieven die het verschil maken. Groepjes enthousiaste bewoners uit onze regio kunnen een geldbedrag van maximaal 1.500 euro aanvragen voor hun project. Het oprichten van een stichting of vereniging is niet nodig voor het indienen van een bewonersinitiatief. Vanaf nu werkt Fonds 1818 met vier aanvraagdeadlines per jaar. De eerste deadline is op 1 mei 2020.

Goed idee, maar geen geld? Fonds 1818 helpt!

Iedereen met een goed plan om de straat, buurt of wijk een beetje mooier te maken, kan hulp krijgen van Fonds 1818. Samen een moestuin aanleggen en onderhouden, jongeren die ouderen mee op pad nemen, met de hele wijk muziek maken. Goed idee, maar geen geld? Fonds 1818 helpt!

“Ik wist niet dat ook ík terecht kon bij Fonds 1818.” Het is een veelgehoorde uitspraak van mensen met een klein idee én een groot hart voor een betere samenleving. De meeste mensen kennen Fonds 1818 van de posters van grote maatschappelijke stichtingen en verenigingen, waarop de logo’s prijken van de financiers. Maar het fonds is méér dan dat.

“Fonds 1818 streeft naar een samenleving waarin iedereen zich prettig voelt en kan meedoen”, zegt Sanne ten Bokkel Huinink, directeur van Fonds 1818. “Een ultieme vorm van meedoen is natuurlijk zelf onderdeel uitmaken van een initiatief: met een groepje betrokken mensen aan de slag gaan en iets betekenen voor je eigen omgeving. De waarde van een bewonersinitiatief zit dan ook lang niet alleen in het resultaat, maar zeker ook in de weg ernaartoe.”

Computerlessen en groene vingers
Iemand die zonder meer kan meepraten over de waarde van een bewonersinitiatief, is Ria Weidmann uit Rijswijk. Maar liefst vijf keer deed zij al een aanvraag bij Fonds 1818 voor een bewonersinitiatief – met succes! “Ik woon in een flat voor 55-plussers”, vertelt Ria. “Dankzij Fonds 1818 hebben wij nu een buurtkamer.” Klaverjassen, computerlessen, koffie-ochtenden; in de gemeenschappelijke ruimte van de seniorenflat bruist het van de activiteiten. En ook daarbuiten: de bewoners onderhouden inmiddels een moestuin die er ook kwam met steun van Fonds 1818.

Ria: “Zonder Fonds 1818 was het lang niet gelukt om dit allemaal op poten te zetten. We krijgen enorm veel energie van alle activiteiten. Het wordt nu ook makkelijker om bewoners een beetje mee te laten betalen aan bepaalde initiatieven, zoals het plaatsen van een toilet in de buurtkamer. Zo wordt het steeds meer een ruimte van ons allemaal”.

Je hebt een plan – en dan?
Aan elk plan voor een bewonersinitiatief van Fonds 1818 zijn minimaal drie initiatiefnemers verbonden. Om een aanvraag te kunnen doen, is het dan ook van belang dat de hoofden bij elkaar worden gestoken. Vier keer per jaar bekijkt en beoordeelt Fonds 1818 de aanvragen voor bewonersinitiatieven. De vier aankomende deadlines zijn: 1 mei 2020, 1 augustus 2020, 1 november 2020 en 1 februari 2021. Aanvragers dienen hun projectplan in via een speciaal formulier op de website van Fonds 1818. Hierop maken zij ook een keuze uit zes bedragen tussen de 250 en 1.500 euro die zij voor de uitvoering van hun idee nodig hebben.

Ga voor alle informatie over de bewonersinitiatieven van Fonds 1818 naar de website fonds1818.nl/bewonersinitiatieven.

Tags

BewonersinitiatiefFonds 1818Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top