Skip to content

Videoboodschap burgemeester De Lange – ‘Pak uw verantwoordelijkheid’

24 maart 20205 minute read

Burgemeester Leendert de Lange heeft een videoboodschap uitgesproken voor alle inwoners in Wassenaar. Sinds vanmiddag staat de videoboodschap op de gemeentelijke Facebookpagina.  

Burgemeester Leendert de Lange doet een beroep op alle Wassenaarders om de Corona-maatregelen waaronder de uiterst belangrijke anderhalvemeter-richtlijn in acht te nemen en ernaar te handelen. “We zullen ons moeten aanpassen in ons gedrag. En dat betekent dat we de rust moeten opzoeken, dat we niet in een overvolle winkel moeten gaan staan en die 1,5 meter afstand echt altijd moeten hanteren,” sprak de burgemeester. In de videoboodschap legt hij ook uit dat de maatregel om evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni a.s. te schrappen bedoeld is om ‘met elkaar gezond uit deze coronacrisis te komen.’ 

De burgemeester roept alle Wassenaarders op hun verantwoordelijkheid te nemen voor ons aller gezondheid maar ook voor alle zorgverleners.”Maar zeker ook voor al die mensen, die kanjers in de zorg die op dit moment keihard aan het knokken zijn om mensen die nu getroffen worden door het coronavirus hierook weer gezond uit te halen.” De burgemeester besluit zijn videotoespraak met een oproep om verantwoordelijkheid te pakken en regels na te volgen. “Ik reken op u.” 

Nieuwe bevoegdheden burgemeester

De burgemeester kan sinds de persconferentie van minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) óók rekenen op op extra bevoegdheden. Als het moet, kan de burgemeester het strand bij de Wassenaarse Slag sluiten door middel van een noodverordening als hij het noodzakelijk acht. 

De bevoegdheden op een rijtje: 

  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
  • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.
  • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
  • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Als het moet kan de burgemeester winkels die zich niet aan de 1,5 meter afstand tussen bezoekers houden, sluiten.  

Deze en de andere (aanvullende) maatregelen zijn erop gericht om het coronavirus aan te pakken en waarbij reikhalzend wordt uitgekeken naar het effect van de diverse maatregelen. De update van het RIVM was dinsdagmiddag niet hoopgevend. Binnen 24 uur werden 63 doden geteld, 811 nieuwe besmettingen en kwam het totaal aantal coronabesmettingen op 5560 personen. 

In Wassenaar staat sinds zaterdag het aantal officiële besmettingen op (omgerekend) vijf personen. In de regio is sprake van een stijging in Den Haag (+10) en in Leidschendam-Voorburg (+3). In Voorschoten is sinds zondag sprake van officieel drie besmettingen. Het aantal besmettingen ligt zeer waarschijnlijk hoger en dat is iets om te onthouden als u de deur uitgaat…

Bekijk hier de videoboodschap. Bekijk hier meer informatie over het coronavirus

Tekst videoboodschap burgemeester Leendert de Lange

‘Beste Wassenaarders, corona kunnen we alleen maar bestrijden als we dat samen doen. En gelukkig zie ik ongelooflijk veel dorpsgenoten die zich aan de regels houden. Inmiddels is het al heel normaal dat we elkaar de hand niet meer schudden, wassen we onze handen, niezen we in onze ellebogen en houden we afstand. Vooral die belangrijke 1,5 meter minimale afstand die we tot elkaar ons moeten verhouden. Zorg ervoor dat je elkaar de ruimte geeft.

Gister heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd. Want helaas is dit weekend gebleken, en dat was in Wassenaar ook zo, dat het op eenaantal plekken toch heel erg druk was. We zullen ons moeten aanpassen in ons gedrag. En dat betekent dat we de rust moeten opzoeken, dat we niet in een overvolle winkel moeten gaan staan en die 1,5 meter afstand echt altijd moeten hanteren.

Het liefst thuiswerken. En als je toch naar buiten gaat, doe dat dan voor een boodschap of omdat het echt niet anders kan omdat je naar je werk moet. En natuurlijk is het niet leuk, maar alle evenementen, alle bijeenkomsten zijn geschrapt tot 1 juni. En waarom doen we dat? Omdat het heel hard nodig is om met elkaar er voor te zorgen dat we met elkaar gezond uit deze coronacrisis komen.

En daarom is het ongelooflijk van belang om je aan deze regels te houden. Pak je verantwoordelijkheid. En waarom doen we dat? Voor de gezondheid van ons allemaal. Maar zeker ook voor al die mensen, die kanjers in de zorg die op dit moment keihard aan het knokken zijn om mensen die nu getroffen worden door het coronavirus hierook weer gezond uit te halen. Dus we zullen ons eigen leven moeten aanpassen om ervoor te zorgen dat we dit met elkaar gaan bestrijden.

Pak uw verantwoordelijkheid, houd u aan de regels en dan weet ik heel zeker dat het ons lukt om samen in Wassenaar het coronavirus de kop in te drukken. Ik reken op u.’

Tags

BurgemeesterCoronavirusLeendert de LangeVideoboodschapWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top