Je zou het bijna vergeten in deze tijd van corona crisis, maar op 5 mei a.s. zijn wij 75 jaar geleden bevrijd van de Duitse overheersing. Alle herdenkingsbijeenkomsten en festiviteiten rondom dit feit zijn geannuleerd. Toch hebben wij door deze bevrijding als volk 75 jaar in vrijheid kunnen leven. Nu worden wij wederom in onze vrijheid beknot. Vele mensen vergelijken de corona crisis daarom met de Tweede Wereldoorlog.
Uit gesprekken met oudere mensen, die zeer bewust de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, blijkt echter, dat deze vergelijking spaak loopt op een aantal cruciale punten. In de oorlog was het duidelijk wie de vijand was. Je kon hem zien. En als je dat wilde of durfde kon je tegen deze vijand vechten of in verzet gaan. Met wat beperkingen kon het leven voor de (niet joodse) mensen verder redelijk normaal verlopen. De kinderen konden naar school, je kon bij elkaar op bezoek, of je ging naar je werk.
In de huidige crisis hebben we te maken met een onzichtbare vijand. Je kunt er niet tegen vechten en je kunt niet in verzet komen. Bovendien kan deze vijand iedereen treffen. Kinderen konden niet naar school, mensen moesten thuis werken en het is maar de vraag wie en wanneer getroffen zal worden door deze onzichtbare vijand. Dit geeft een gevoel van onzekerheid en onmacht. Door dit gevoel van onmacht komen mensen nu in verzet tegen de beperkingen, die hen worden opgelegd, tegen het kabinet, tegen premier Rutte of tegen het RIVM. Begrijpelijk, want we zijn al 75 jaar lang niet beknot in onze vrijheid. En de overgrote meerderheid van onze bevolking heeft dat nog nooit ervaren.
DE grote overeenkomst met de Tweede Wereldoorlog is dan ook, dat ons de vrijheid is afgenomen. Niet door een zichtbare, maar een onzichtbare vijand.
We kunnen alleen maar hopen, dat over 75 jaar onze kinderen en kleinkinderen wel in de gelegenheid zullen zijn om de dag te vieren, waarop wij werden bevrijd van het corona virus en dat zij dat dan in vrijheid zullen kunnen doen.
Daarom willen wij het feit, dat wij door de bevrijding van 75 jaar geleden al die jaren in vrijheid hebben kunnen leven niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Op ons verzoek heeft Robert van Lit, conservator van het Haags Historisch Museum drie mooie artikelen met historische foto’s samengesteld over Wassenaarse gebouwen, die een bijzondere rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog.