Skip to content

Burgemeester De Lange ontvangt eerste exemplaar “Toen hun jeugd stopte”

4 mei 20203 minute read

Op woensdag 29 april ontving burgemeester Leendert de Lange uit handen van de auteur Peter Knijnenburg het eerste exemplaar van het boek ‘Toen hun jeugd stopte’. Burgemeester De Lange schreef voor deze gelegenheid het voorwoord. “Uit het boek spreekt de angst en ellende, maar ook de ‘leuke’ dingen van vijf oorlogsjaren”, aldus de heer Knijnenburg. Er was een grote presentatie gepland, inclusief een optreden van het ‘Bevrijdingskoor’, maar dat wordt verschoven naar later dit jaar.

Eind maart had Peter Knijnenburg het boek voor het eerst in handen. Een bijzonder moment, want aan het meer dan vier jaar schrijven en interviewen bewaart hij mooie herinneringen. “Uit het boek spreekt natuurlijk de angst en de ellende van die vijf oorlogsjaren, maar er zit een goede balans in tussen ellende en toch ook humor.”

Bijzondere en alledaagse verhalen van Wassenaarders in de oorlog
In het boek zijn verhalen te lezen over Wassenaarders in de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld hoe ondernemer Koos Tacx de oorlog doorkwam: “De laatste jaren van de oorlog waren een verschrikking. Dan pas ga je beseffen wat vrijheid is”. Of de heer Kalff, een zeer gerespecteerd gepensioneerde directeur van een grote levensverzekerings­maatschappij. Hij vertelt: “Die Duitsers gingen altijd marcheren en dreigend met die laarzen stampen op de Schouwweg. Ze kwamen uit het dorp en marcheerden naar Den Haag en liepen langs de politiepost op de Schouwweg. M’n zusje (toen 4 jaar) barstte altijd in huilen uit als ze het gestamp hoorde en toen zeiden wij altijd: ‘Nee joh, het is onweer’. Dat vond ze dan niet erg en was het over.”

Burgemeester De Lange: “Boeken als deze zijn zeer waardevol, in het jaar 2020, waarin wij vieren dat wij 75 jaar in vrijheid kunnen leven. Door de persoonlijke verhalen in het boek van de heer Knijnenburg ontstaat een unieke inkijk in de oorlogsjaren in Wassenaar. Op deze wijze blijven de getuigenissen uit deze zwarte periode springlevend en kunnen de verhalen worden doorgegeven.”

Wilt u in het bezit komen van het boek?
Dat kan op twee manieren.

  • Door overmaking van een bedrag van € 24,95 op rekeningnummer NL93 INGB 0001331514 met vermelding van naam en adres. Woont u in Wassenaar, dan wordt het boek persoonlijk bij u thuis gebracht (het boek past niet in de brievenbus). Buiten Wassenaar is het bedrag (inclusief verzendkosten) € 30,-. Graag onder vermelding van uw naam en adres.
  • Door het persoonlijk af te halen. Dat kan dagelijks tussen 16.00 en 18.00 uur op het adres Poolshof 13 met overhandiging van een bedrag van € 24,95.

Tags

BoekTweede WereldoorlogWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top