Skip to content

Ereboek Wassenaarse slachtoffers WOII aangeboden aan burgemeester De Lange

12 mei 20202 minute read

Op 4 mei werd, op gepaste wijze en op gepaste afstand, door de voorzitter van de Werkgroep “Namenlijst” het Ereboek Wassenaarse Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aangeboden aan burgemeester Leendert de Lange. Het boek bevat de namen van alle tot nu toe bekende Wassenaarse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

In 2015 werd de werkgroep Namenlijst opgericht bestaande uit Margaret de Vos van Steenwijk, Kees Neisingh, Carla de Glopper, Robert van Lit en Eva Kuhlemeier. De werkgroep heeft met grote zorgvuldigheid grondig en welhaast wetenschappelijk onderzoek verricht, zodat er behalve de namen nu ook veel van de verhalen achter deze namen zijn achterhaald.
De namenlijst is in 2016 gepubliceerd op de website van de Gemeente Wassenaar en die van de Historische Vereniging Oud Wassenaer (www.oudwassenaer.nl) en is daarna nog regelmatig geactualiseerd.

De lijst omvat 574 personen. Onder hen militairen en jonge mensen die in het verzet zaten, velen gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Jonge mannen, die als dwangarbeiders in Duitsland te werk waren gesteld en dat niet overleefden. Onder de slachtoffers ook Engelandvaarders, die nooit aankwamen. Een jongetje dat op een landmijn liep. Twee nonnen die bij een luchtaanval werden getroffen. Koopvaardij-officieren, omgekomen in de strijd op zee. Een Joods gezin dat niet kon vluchten en uit pure wanhoop zelf de dood verkoos uit angst voor deportatie. De bewoners van het Joodse rusthuis De Klim Op en van de Ursulakliniek, die na een gedwongen vertrek naar Amsterdam, alsnog werden afgevoerd naar vernietigingskampen.

In het kader van het jubileumjaar 2020, waarin wij 75 jaar vrijheid herdenken en vieren, heeft de gemeente Wassenaar de realisering van dit monumentale boekwerk financieel ondersteund om zo de namen een tastbare plek te geven. Daarmee doen we recht aan de slachtoffers en houden we dit hoofdstuk van de geschiedenis levend voor komende generaties.

Na afronding van de restauratiewerkzaamheden van Raadhuis De Paauw zal het Ereboek aldaar een waardige plaats krijgen. Voor hen die vielen.

 EreboekWassenaarseslachtoffers

Tags

Ereboek Wassenaarse SlachtoffersNamenslijstTweede WereldoorlogWassenaarWerkgroep
Gerelateerde artikelen
Back To Top