Skip to content
Fotocredit: Museum Voorlinden

Met Rendez-Vous stelt Voorlinden vanaf 1 juni de ontmoeting centraal

15 mei 20203 minute read

Wanneer Voorlinden op 1 juni haar deuren opent, is in het museum een nieuwe tentoonstelling te zien: Rendez-Vous. In deze selectie uit de eigen collectie staat de ontmoeting centraal: tussen Voorlinden en haar bezoekers, tussen kunst en kijker en tussen kunstenaars en hun werken onderling. In Rendez-Vous komen kunstwerken samen als minnaars, die elkaar omarmen, versterken en soms met elkaar botsen. Hun ontmoeting houdt het midden tussen samensmelting en confrontatie, tussen duet en duel.

Wat deze werken bindt, is hun zintuiglijkheid: ze vragen je hen te naderen en je te laten overweldigen door hun geuren, geluiden en bewegingen. Alleen een fysieke ontmoeting vertelt je wat hen zo bijzonder maakt: ze laten je voelen wat het betekent mens te zijn.

Met de verplaatsing van de overzichtstentoonstelling van de Britse kunstenaar Antony Gormley naar de zomer van 2021 is de mogelijkheid aangegrepen een nieuw experiment aan te gaan met de collectie van Voorlinden. Anders dan in een reguliere collectietentoonstelling is niet gekozen voor één overkoepelend gegeven, maar voor een samenkomst van verschillende thema’s. In elke zaal treft de bezoeker een nieuwe ontmoeting. Je krijgt de kans je te laven aan nieuwe werken, maar kunt je ook verheugen op een weerzien met enkele publiekslievelingen.

Rendez-Vous bevat werk van onder anderen Etel Adnan, Francis Alÿs, Oliver Beer, John DeAndrea, Berlinde De Bruyckere, Erik Dietman, Tracey Emin, Leandro Erlich, Lara Favaretto, Dan Flavin, Anya Gallaccio, Shilpa Gupta, William Kentridge, Guillermo Kuitca, Maha Malluh, Jacco Olivier, Pablo Picasso, Abraham Poincheval, Jeff Wall en Jonas Wood.

Directeur Suzanne Swarts: ‘De werken in Rendez-Vous prikkelen juist datgene waarnaar we de afgelopen tijd zo hebben verlangd: ze verleiden ons dichtbij te komen en de ontmoeting aan te gaan met hun zintuiglijkheid.’

Rust en ruimte bij Voorlinden
Het museum en het landgoed van Voorlinden zijn bij uitstek de plek waar men de rust en ruimte kan ervaren waaraan in deze tijd zo’n behoefte bestaat. Dit unieke uitgangspunt wordt nu optimaal benut. Met het inzetten van tijdsloten streven we zoveel mogelijk spreiding na. Ook laten we slechts een klein aantal bezoekers tegelijkertijd toe. Zo krijgt men de kans de kunst vrij van drukte en op een comfortabele manier tot zich te nemen. Het ruim opgezette gebouw en het veertig hectare tellende landgoed met bos, duin en water bieden de mogelijkheid de hectiek van alledag even te vergeten.

Bezoekers kunnen daarnaast terecht in het restaurant, dat is omgetoverd tot een deli. Hier kun je huisgemaakte lekkernijen meenemen om te nuttigen op het terras of in het gras.

 

Tags

Museum VoorlindenRendezVousWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top