Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Erfgoedhuis Zuid-Holland

Fotowedstrijd Hollands Welvaren

18 mei 20203 minute read

Waar is de trekvaart zichtbaar in het Zuid-Hollandse landschap? Deze vraag is het uitgangspunt van de fotowedstrijd ‘Trekvaarten, toen en nu’. De wedstrijd wordt georganiseerd door Hollands Welvaren, het merk waarmee de provincie Zuid-Holland aandacht wil vestigen op de ‘Intercity van de Gouden Eeuw’.

Wat is Hollands Welvaren?

In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een netwerk van trekvaartverbindingen tussen de steden. In Zuid-Holland liep een aantal routes, zoals die van Leiden richting Haarlem; of over de Vliet, de Schie en de Delflandse trekvaarten naar Delft, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis. Rond 1670 was het vervoer per trekschuit op zijn hoogtepunt en pas in de negentiende eeuw nam het af door industrialisatie, postkoets- en treinverbindingen.

Hollands Welvaren heeft als doel om een breed publiek kennis te laten maken met de verhalen, plekken en overblijfselen van de trekvaart. Het belang van de trekvaart voor de Hollandse economie in de 17de en 18de eeuw kan moeilijk worden overschat. De trekschuiten vervoerden jaarlijks honderdduizenden passagiers, smeedden de Hollandse steden aaneen tot een geïntegreerd netwerk en maakten in feite de Gouden Eeuw mogelijk.

Veel is er verdwenen, maar wie goed kijkt ziet tussen de elementen van het moderne landschap nog restanten van dat roemruchte trekvaartverleden opdoemen. Dat ene bruggetje met de speciaal verlaagde leuning, die omgelegde bocht zodat de schuit er beter langs kon, en kijk, daar staat nog een rolpaal! En was dat huisje daar niet de plek van waaruit de Commissaris toezicht hield op het trekschuitverkeer? Waarom staat er een schild met het wapen van Leiden ver buiten de stad?

Met een fotowedstrijd wil de provincie Zuid-Holland een breed publiek kennis laten maken met deze rijke geschiedenis en Hollands Welvaren, het merk voor de trekvaart in de provincie. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt de provincie bij de communicatie rondom Hollands Welvaren.

Over de fotowedstrijd

Hoe kunnen we de trekvaart zichtbaar maken in onze huidige omgeving? Waar zijn nog restanten te vinden? En hoe brengen we de verhalen terug in het landschap?

Met deze vragen wil Hollands Welvaren mensen in Zuid-Holland prikkelen om met een ’trekvaartbril’ op naar de omgeving te kijken en creatief aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door een schilderij/foto aan te vullen met een actuele afbeelding, zoals hierboven. Of door een collage van foto’s, prenten, een mashup, GIF-animatie, Photoshopbewerking: we dagen iedereen uit om hier een eigen draai aan te geven.

Belangrijkste criteria: gelijkenissen en relatie met de trekvaart en Hollands welvaren, originaliteit en compositie.

Meedoen
Deelnemen kan tot en met 26 augustus, per deelnemer mogen maximaal 5 inzendingen worden gestuurd. Geef hierbij een korte toelichting wat en waar het is.

Mail je inzending (-en) naar Anne-Marie van Brecht, projectleider Erfgoedtafel Trekvaarten (amj.van.brecht@pzh.nl) onder vermelding van Fotowedstrijd Trekvaart. Let op: grootte minimaal 2 Mb.

Ten behoeve van de zichtbaarheid en beleefbaarheid van het merk Hollands welvaren willen we op onze site en via social media de inzending (-en) ook kunnen tonen. Met het meedoen geven deelnemers ons het recht om dit ook te mogen doen.

Prijs en expositie
Op 4 september, tijdens het eerstvolgende erfgoedtafel-overleg (wat is een erfgoedtafel?), wordt de winnaar bekend. De jury (voorzitter, projectleider en Erfgoedhuis Zuid-Holland) en de erfgoedtafel zullen ter plekke hun favoriet kiezen en dan volgt de prijsuitreiking.

Bij veel aanmeldingen wordt er een expositie ingericht, die zou kunnen reizen tussen de verschillende locaties van de erfgoedlijn. Uiteraard zijn zowel de uitreiking als eventuele expositie onder voorbehoud vanwege corona.

 

Tags

Erfgoedhuis Zuid-HollandFotowedstrijdZuid-Holland
Gerelateerde artikelen
Back To Top