Skip to content

Dunea helpt singles van Meijendel

24 mei 20202 minute read

In duingebied Meijendel is Dunea een project gestart om een zeldzaam plantje te redden: het Rozenkransje. Dit bijzondere plantje komt in Nederland nog maar op zes plaatsen voor en zal zonder hulp van het drinkwaterbedrijf, uitsterven in Nationaal Park Hollandse Duinen.

De snelle achteruitgang van het Rozenkransje wordt mede veroorzaakt door de bijzonderheid dat mannetjes- en vrouwtjesbloemen op gescheiden planten staan. Mannetjes- en vrouwtjesplanten moeten dus bij elkaar in de buurt staan om zich te kunnen voortplanten. Is een van de geslachten uitgestorven op een plek, dan sterft uiteindelijk de soort daar uit. Op slechts drie plekken in Nederland zijn nog mannen- én vrouwen-rozenkransjes.

Meijendel-mannen
In Meijendel zijn alleen nog mannen-rozenkransjes. Om hen voor uitsterven te behoeden heeft Dunea de specifieke expertise ingeroepen van Hortus Leiden en Science4Nature. Hortus heeft de Meijendel-mannen vermeerderd en Science4Nature heeft ze gekruist met vrouwen-rozenkransjes van andere standplaatsen in Nederland. Vervolgens hebben zij de zaden uit deze kruisingen uitgezaaid in de buurt van de Meijendel-mannetjes.

Het Rozenkransje was tot 1850 een redelijk algemeen voorkomende soort op de zandgronden in Nederland. Daarna ging het bergafwaarts. Rond 1930 was het aantal locaties gehalveerd en rond 1970 was nog maar 10% over. Nu kan op slechts drie van de zes locaties voortplanting plaatsvinden. Met dit project lukt dit hopelijk straks weer op vier locaties in Nederland. Nu maar hopen dat de zaden ontkiemen en voor nakomelingen gaan zorgen.

Biodiversiteit
Het behoud van biodiversiteit staat hoog op de agenda van Dunea en Nationaal Park Hollandse Duinen. In 2018 organiseerden Dunea, Staatsbosbeheer en EIS kenniscentrum voor insecten een 5000-soortenjaar. Uiteindelijk telden wetenschappers en vrijwilligers bijna 7000 soorten.

Tags

DuneaMeijendelRozenkransjeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top