Skip to content

Lokaal Wassenaar: Genieten van het groen

7 juni 20203 minute read

We leven in een onwerkelijke tijd. Door de coronacrisis zijn we veel meer aan ons eigen huis en eigen leefomgeving gebonden. Wat mogen we in Wassenaar dan toch gelukkig zijn met onze prachtige groene omgeving. De prachtige parken, de lanen, de duinen en niet te vergeten de vele mooie particuliere tuinen. Het groen geeft ontspanning en biedt rust.

Velen van ons zijn er op uitgetrokken om te gaan wandelen of fietsen in de directe (en ook niet zo directe) omgeving. Ook zijn er velen zich gaan verdiepen in de vogeltjes of hebben het tuinieren opgepakt. De tuinen hebben er volgens ons nog nooit zo mooi bijgelegen. Dank aan Avalex dat zij toch weer snel de groene container met het gft volgens de afvalkalender zijn gaan legen. En dank aan de werkorganisatie Duivenvoorde voor het ophalen van het snoeiafval.

Deze zomer blijven wellicht meer mensen thuis dan in andere jaren. Wij hopen dan ook dat al die thuisblijvers in hun vakantie van onze prachtige groene omgeving zullen genieten. En dat de eikenprocessierups geen stoorzender zal zijn. De gemeente heeft dit jaar voor het eerst de eikenprocessierups proactief bestreden. Dit heeft de gemeente gedaan door het aanlokken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals mezen, sluipwespen, gaasvliegen, geleedpotigen en dergelijke. Daartoe zijn op diverse plekken in de gemeente ruim 100 mezenkasten opgehangen en is op een aantal plaatsen de onder-beplanting aangepast. Ook zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (kleine aaltjes) met een vernevelaar in de bomen gespoten. (expertgroep eikenprocessierups).

Lokaal Wassenaar hoopt dat deze maatregelen resultaat gaan hebben. Volgens de statistieken geven de eikenprocessierupsen de meeste overlast vanaf half mei tot half juli (de overlast kan duren tot half september). Eikenprocessierupsnesten welke in de openbare ruimte aangetroffen worden, laat de gemeente (via een bepaalde volgorde naar prioriteit) wegzuigen. Treft u een eikenprocessierupsnest aan in de openbare ruimte dan kunt u dit melden bij de gemeente.

Uit navraag bij de gemeente Wassenaar is gebleken dat er inmiddels, ondanks alle genomen maatregelen, toch al enkele meldingen zijn gedaan. De betrokken bomen zijn inmiddels gemarkeerd met een rood-wit lint en de nesten zullen binnenkort worden verwijderd via wegzuigen door een erkend bedrijf. De eerste indruk is dat de nesten kleiner zijn dan vorig jaar en ook minder in aantal. Op het einde van dit jaar zal het gevoerde beleid worden geëvalueerd en zo mogelijk verbeterd.
We wensen u een heerlijke zomer, met mooi weer, waarin u volop van onze prachtige omgeving kunt genieten, uiteraard op 1,5m afstand.

Fractie Lokaal Wassenaar

 

Tags

GemeenteraadIngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top