Skip to content

Lokaal Wassenaar: altijd in de buurt (nu bij kunstgroep in de molen)

15 juni 20202 minute read

Kunstgroep Wassenaar is weer begonnen met het organiseren van exposities, rekening houdend met anderhalve meter afstand. Lokaal Wassenaar is verheugd dat met inachtneming van de RIVM maatregelen het weer mogelijk is om van kunst te genieten in onze prachtige molen. Ook zijn er weer films gedraaid in de filmzaal van de bibliotheek en zijn de musea opengegaan. De afgelopen periode zonder cultuurbeleving was voor velen een saaie tijd. Zo zie je maar hoe belangrijk cultuur is. 

Onlangs is door de gemeenteraad de startnotitie Cultuurbeleid vastgesteld. Dit is de eerste stap om te komen tot een nieuw cultuurbeleid voor de jaren 2021-2024. Dat is niet alleen nodig omdat het oude beleidsplan dit jaar afloopt. Het is ook nodig omdat er vanaf 2021 in Wassenaar een nieuw subsidieplan in werking treedt én omdat er vanaf 2021 landelijk een nieuw cultuurbeleid zal gelden. Het uitgangspunt is: “Cultuur van en voor iedereen”. De bedoeling is dat er méér verbinding komt tussen de zorg en culturele instellingen, amateur- en erfgoedverenigingen en initiatieven van kunstenaars. Er zal een Fonds voor Cultuurparticipatie worden opgericht voor o.a. een subsidieregeling, waarin samen met de gemeenten drempelverlagende initiatieven in het hele land gesteund worden. Het verbinden van de zorg met cultuur en het laag drempelig hiervan zijn voor iedereen vindt Lokaal Wassenaar van groot belang. 

Bij het behandelen van de startnotitie was nog veel onzeker. Dat kwam o.a. omdat de evaluatie van het cultuurbeleid 2017-2019 nog niet gereed is. Ook maken andere factoren, zoals de herontwikkeling van de Warenar, het gebruik van raadhuis de Paauw, alsmede de regelgeving met betrekking tot de 1,5 meter maatschappij het heel lastig om een nieuw cultuurbeleid voor de toekomst uit te stippelen.

De fractie van Lokaal Wassenaar heeft tijdens de behandeling van het cultuurbeleid o.a. gevraagd om een goede lokale evenementenkalender, opdat iedereen – zowel inwoners als bezoekers – heel eenvoudig kan zien wat er op welk moment in Wassenaar georganiseerd wordt; een actuele “uit-agenda” voor jong en oud en met welke activiteiten men mee kan doen.

Tot september loopt er een participatie traject, waarin belanghebbenden hun wensen over het cultuurplan kunnen uiten. Als u leuke ideeën heeft en als u nog niet benaderd bent om uw visie te geven, stuur dan een email met uw visie naar secretaris@lokaalwassenaar.nl. Wij gaan er mee aan de slag.

Fractie Lokaal Wassenaar

 

Tags

GemeenteraadIngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top