Skip to content
Fotocredit: erfgoedvereniging Heemchut

Gemeente Wassenaar legt eigenaar en krakers Ivicke last onder bestuursdwang op

19 juni 20200 second read

De gemeente Wassenaar legt de eigenaar en de krakers van Rijksmonument Ivicke een last onder bestuursdwang op. Dat heeft het college onlangs besloten. Dit betekent dat de krakers en de eigenaar ervoor moeten zorgen dat Ivicke binnen vijf maanden niet meer wordt bewoond. Als de krakers niet tijdig zijn vertrokken, gaat de gemeente zelf over tot ontruiming. Alle kosten van de ontruiming worden verhaald op de eigenaar en de krakers.

Ivicke wordt sinds 5 juli 2018 bewoond door krakers. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. Volgens dit plan mag Ivicke alleen als kantoor gebruikt worden. De raad heeft daarom in september 2019 een motie ingediend en het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd een einde te maken aan de illegale situatie. Het college heeft daarop een handhavingsprocedure in gang gezet.

Volgens de gemeente is een termijn van vijf maanden voldoende voor de krakers om het perceel te verlaten. Ook kan – indien nodig – de eigenaar binnen deze termijn ontruiming vorderen via een kort geding procedure. Beide partijen hebben nog de mogelijkheid om in bezwaar te gaan tegen het handhavingsbesluit. Zij kunnen eventueel ook een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Dit is een tijdelijke maatregel die geldt totdat de rechtbank een besluit neemt.

Tags

IvickeLast onder dwangsomWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top