Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Pixabay

Vanaf vandaag 24 juni nationale hitteplan ingesteld

24 juni 20202 minute read

Het KNMI verwacht vanaf vandaag (24 juni) voor de regio Haaglanden een periode met aanhoudende hitte. Deze hitte kan een bedreiging zijn voor de gezondheid, vooral voor ouderen, mensen met een chronische aandoening en mensen die sociaal geïsoleerd zijn. Het Nationale Hitteplan is daarom actief in de regio Hollands Midden.

Mooi zomerweer is voor velen een fijne periode met terras- en strandbezoek. Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden en sprake is van hitte, dan kan dit leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen. We spreken van hitte als het vier dagen warmer is dan 27 graden Celsius.

Wat is het risico?
De warmte kan zorgen voor algemene hinder zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes). Ook kunnen klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken. Dit komt doordat de lichaamstemperatuur soms wel tot 45 graden kan oplopen. Ouderen, mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen lopen een verhoogd risico, omdat zij zich minder goed kunnen aanpassen aan de hitte.

Een groot risico bij hitte is uitdroging. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen leiden tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

Wat kunt u zelf doen?
Warmte is voor de meeste mensen fijn, maar hitte kan vervelend zijn. Met de volgende tips blijft overlast beperkt:

  • Drink voldoende (zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat).
  • Houd uzelf koel (draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag).
  • Houd uw woning koel (maak tijdig gebruik van zonnewering, ventilator of airconditioning om opwarming van de woning tegen te gaan).
  • Zorg voor elkaar (let op de mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken).

Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over wat u kunt doen tijdens noodsituaties? Kijk dan op www.nederlandveilig.nl of op de website van GGD Haaglanden. Het is belangrijk goed voorbereid te zijn. Kijk ook op de website van het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu.

Tags

HitteplanVoorzorgsmaatregelen
Gerelateerde artikelen
Back To Top