q Voorkom stankoverlast en ongedierte in uw GFT-container - Wassenaarders.nl Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Voorkom stankoverlast en ongedierte in uw GFT-container

4 juli 20202 minute read

De temperaturen lopen buiten al lekker op! Helaas zorgt dit vaak voor stankoverlast van de groene GFT-container. Graag delen we een aantal tips om stankoverlast zoveel mogelijk tegen te gaan.

  • Plaats de container niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het gft-afval.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van uw container niet te nat is. Nat afval zorgt er namelijk voor dat het rottingsproces sneller op gang komt, met stankoverlast tot gevolg. Een stukje krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kan ook een lege eierdoos worden gebruikt.
  • Verpak (gekookte) etensresten goed in een dunne krant.
  • Is er toch sprake van stankoverlast? Zet het deksel van de gft-container dan op een kier, door er bijvoorbeeld een houten lat tussen te leggen. Hierdoor komt er lucht bij de inhoud van de container, waardoor het rottingsproces (veroorzaker van stank) minder snel op gang komt.
  • Maak de container regelmatig schoon: leg hem op zijn kant, spuit hem uit en maak de container met water en eventueel groene zeep schoon. Gebruik geen chloorproducten; dit is schadelijk voor het milieu. U kunt wel biologische stankverdrijvers gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij onder andere supermarkten en doe-het-zelfzaken.
  • Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de gft-container leeg achter.

Voorkom naast stankoverlast ook zoveel mogelijk ongedierte door de volgende tips:

  • Houd het deksel van de gft-container gesloten om te voorkomen dat vliegen/insecten eitjes in het gft-afval leggen. Voor maden geldt juist het tegenovergestelde: maden houden niet van lucht, dus leg in het geval van maden een houten lat of iets dergelijks tussen de deksel en de container.
  • Een pantysokje met mottenballen in de container hangen helpt bij het voorkomen van vliegen. Wel het pantysokje even weghalen, als de container wordt geleegd.
  • Bijna iedereen heeft dit wel binnen bereik: een klimop (hedera) of lavendel. Klimop is giftig voor maden. Af en toe een paar verse takjes klimop in de container helpt om maden te voorkomen. Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden. die hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.

Tags

GemeenteTipsWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top