Skip to content
Fotocredit: ToLocal

Hoe kun je je privacy beschermen als je internet gebruikt op je computer?

17 juli 20203 minute read

Het is tegenwoordig hoe dan ook van belang om je privacy te beschermen als je op je computer gebruik maakt van het internet. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar publiceerde blijkt dat er steeds meer gevallen van cybercrime gepleegd worden in Nederland. Bovendien is de verwachting dat dit tijdens de coronacrisis alsmaar hoger is geworden, dus je moet jezelf zeker goed beschermen tegen deze kwaadwillende mensen. Dit kun je onder meer doen door je online privacy beter te beschermen op je computer. Dit kan op een pc van Windows, maar ook bij een exemplaar van Apple. Op wat voor manieren dit kan lees je in dit artikel.

Gooi je cookies weg
Op je computer zullen kleine tekstbestanden geplaatst worden door websites. Deze bestandjes staan beter bekend als cookies. Over het algemeen zijn ze best nuttig, want ze onthouden bijvoorbeeld de inhoud van je winkelmandje op een bepaalde site. Daarnaast zitten er ook cookies tussen die juist een negatieve werking hebben. Zo zijn er exemplaren die je surfgedrag over meerdere sites onthouden, wat uiteraard slecht is voor je privacy. Het is dan ook verstandig om de cookies regelmatig van je computer te verwijderen. Hoe je dit doet hangt af van de browser die je gebruikt, maar heel moeilijk zal het niet zijn.

Maak gebruik van een adblocker
Inmiddels weet je dus dat het verstandig is om regelmatig je cookies in de prullenbak te gooien. Hoe vaak je dit ook doet, alsnog zullen er steeds nieuwe cookies binnenkomen op je computer. Je wilt dit dus het liefst voorkomen, wat mogelijk is met gebruik van een adblocker. Dit is een programma waarmee je de advertenties stopt op websites. Over het algemeen is dit een browserextensie en zal het dus de advertenties blokkeren, maar ook de cookies van advertentienetwerken. Dit zorgt ervoor dat na het vergelijken van internet je niet constant advertenties over providers vergelijken krijgt te zien.

Zoek op een anonieme manier
Google is uiteraard de populairste zoekmachine, wat niet vreemd is. Het is gewoon eenvoudig te gebruiken, maar toch heeft het ook nadelen. Het bedrijf leeft namelijk van advertenties, dit is een grote bron van inkomsten voor Google. Het onthoudt dan ook alles wat de gebruikers intypen. Hierdoor leert de onderneming alle bezoekers beter kennen, waaronder dus ook jou. In principe kun je het Google wel iets lastiger maken met allerlei trucjes om je privacy te verbeteren, maar je kunt er ook voor kiezen om een andere zoekmachine te gaan gebruiken. Hierbij is het verstandig om te kiezen voor startpage.com. Met deze zoekmachine gebruik je eigenlijk alsnog Google, maar via een omweg. Hierdoor kan Google je zoekgedrag niet onthouden en registreren. Startpage kan overigens ook zeker ingesteld worden als standaard zoekmachine in je browser, zo zul je niet meer constant op Google komen.

Bekijk de instellingen van je pc
Wat geldt voor Google, geldt eigenlijk ook voor Windows 10. Het is een goed besturingssysteem, maar toch wel heel nieuwsgierig. Met andere woorden, het houdt constant bij wat je doet en zal dit ook doorgeven aan fabrikant Microsoft. Dit wordt gedaan zodat het bedrijf jou beter van dienst kan zijn. Zo zullen software updates die nodig zijn sneller uitgebracht worden. Daarnaast leidt dit ook tot reclame die perfect aansluit op jou. Als je dit te ver gaat dan kun je de instellingen omtrent privacy aanpassen. Dit doe je via Start > Instellingen > Privacy. Je zult dan het privacy menu te zien krijgen, waarin je alle opties in een minder nieuwsgierige stand of helemaal uit kunt zetten.

Tags

InternetPrivacyTips
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top