Skip to content

Pas op voor Whatsapp fraude

18 juli 20203 minute read

De laatste paar weken krijgt de politie in Wassenaar steeds meer meldingen binnen van Whatsapp fraude. Bij dergelijke fraude doet de persoon zich voor als familielid of vriend en probeert je over te halen om met spoed geld over te maken via een betaallink of een bankrekeningnummer!

Krijg je een code binnen via WhatsApp en vraagt een van je contacten vervolgens deze door te sturen omdat deze niet voor jou was bedoeld? Grote kans dat criminelen daarna je account hacken en misbruiken om geld los te peuteren bij je vrienden of familie. Deleten dus…

Dit is namelijk een van de vormen van WhatsApp-fraude, ook wel vriend-in-noodfraude genoemd. Hierbij krijg je via WhatsApp een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die je op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor, maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram. De afgelopen maanden is deze fraudevorm flink toegenomen.

Hoe het in zijn werk gaat? Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. Hij vraagt jou om snel geld over te maken. Als je hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Voorkom dat jij ook slachtoffer wordt. Met het instellen van een zogenoemde tweestapsverificatie maak je het hackers al een stuk lastiger. Krijg je een code binnen via WhatsApp? Stuur deze dan nooit door. Het kan bijvoorbeeld gaan om de verificatiecode van jouw account. Met deze code geef je een cybercrimineel volledige toegang tot jouw WhatsApp. En krijg je een verzoek om geld over te maken? Doe dit niet voordat je iemand ook echt even hebt gesproken…

Een paar tips:
1. Maak nooit zomaar geld over.
2. Verifieer altijd aan wie je geld overmaakt. Wanneer een vriend of familielid via Whatsapp om u hulp vraagt spreek met hem of haar persoonlijk voor het doen van een transactie.
3. Waarschuw andere over deze oplichtingsvorm.
4. Stuur ontvangen codes nooit zomaar door aan iemand anders.
5. Ben je slachtoffer geworden en is er een transactie geweest. Doe dan altijd aangifte of melding bij de politie.

Tags

FraudeTipsWhatsapp
Gerelateerde artikelen
Back To Top