Skip to content
Fotocredit: RijnlandRoute

RijnlandRoute: Hockeyen tijdens het boren

21 juli 20203 minute read

Gaia boort ook de tweede buis onder het Sportpark Adegeest in Voorschoten. Ditmaal onder de hockeyvelden van MHC Forescate. We spreken Marijn Kastelein en Ad de Gruiter over hockey en het boren van de onderliggende tunnelbuis, met een beetje bibber-gevoel.

Die naam, Forescate, klinkt wel een beetje gek op zijn Engels uitgesproken. Hoe zit dat?
Marijn Kastelein, vanuit de communicatiecommissie van de hockeyclub: “Je moet het ook gewoon op zijn Hollands uitspreken en dan klinkt het al een beetje als Voorschoten. De naam Forescate [fooreskaate], stamt uit de vroege middeleeuwen als naam van het dorp en deze is later verbasterd tot Voorschoten. Overigens is er in Voorschoten ook een tennisclub met dezelfde naam, maar die is volledig onafhankelijk.”

Hoe lang bestaat Forescate al?
Ad de Gruiter, verenigingsmanager, antwoordt onmiddellijk: “We bestaan al sinds 1962, dus al bijna 60 jaar. In 1972 verhuisden we naar de huidige locatie. In Voorschoten en omgeving is hockey best populair”. Marijn vult aan: “Ja dat klopt, wat Ad zegt. We hebben nu ruim 1300 leden en daarmee behoren we tot de grotere hockeyclubs van Nederland. De meeste hockeyers spelen in de jeugdelftallen tot 18 jaar, zoals mijn eigen dochter en zoon. Daarna gaan ze vaak ‘uit het nest’ in een andere plaats studeren, wonen of werken, en dan verdwijnen ze dus soms uit onze vereniging, en soms gaan ze daar hockeyen”.

Bang voor het boren?
Ad: “Wel een beetje, ook al meten jullie op heel veel plekken tijdens het boren. We hebben hier hoge lichtmasten, die staan in funderingen met betonnen voeten diep onder de grond en door de wind zijn ze steeds in beweging. Wat ermee gebeurt tijdens het boren, en met latere gevolgen van het boren en veranderingen in het waterpeil weten we natuurlijk nog niet. Daarnaast heb ik als verenigingsmanager ook de zorg over de velden, want dat is natuurlijk óók mijn werk. Onze kunstgrasvelden liggen strak, laagje op laagje, aangelegd. Die ondergrond moet 30 jaar meekunnen en een verstoring van de ondergrond, door een bijvoorbeeld een andere waterstroom, heeft daar invloed op. Dus ik vind het wel spannend”.

Gaan we door met hockey?
Marijn: “Ja natuurlijk. We trainen inmiddels weer na het ‘coronatijdperk’. En na de zomer beginnen we weer met de competitie. Hopelijk gaat alles dan weer een beetje terug naar het oude. Daar zien we allemaal naar uit”. Ad voegt eraan toe: “Een actueel nieuwtje is dat we voor het nieuwe seizoen een top trainer-coach voor Heren 1 hebben kunnen aantrekken: Robbert Paul Aalbregt. Hij heeft zowel heren- als damesteams, van HC Rotterdam en Amsterdamsche en op het hoogste niveau getraind. We verwachten dan ook dat de Heren 1 zich in de eerste klasse zal kunnen handhaven. Ook de Dames 1 krijgen een nieuwe coach: Daniel Hulkenberg. Ook hij heeft ruime ervaring met het trainen van seniorenteams in de eerste en tweede klasse”.

Tags

HockeyRijnlandRouteTunnelboorVoorschoten
Gerelateerde artikelen
Back To Top