Ga naar hoofdinhoud

Oproep met resultaat

17 augustus 20203 minute read

Deze oproep is op geplaatst op 12 augustus in De Wassenaarse Krant. Wij zijn Dennis en Ron verzamelaars van Oranje souvenirs en enkele weken geleden kochten we van iemand uit Groot Brittanië een tafellaken gemaakt voor de 18e verjaardag van prinses Beatrix.

De dame die het ons verkocht vertelde ons dat zij nog een tafelkleed uit Nederland had en dat we deze gratis erbij konden krijgen, zij wilde graag onze hulp om de familie op te sporen die het heeft gemaakt om het aan hen terug te geven. Het betreft een geborduurd tafelkleed met servetten met persoonlijke details. Sommige tekst is in het Engels.

Het betreft een familie die heetvan der Polen er staat o.a op geborduurd een verhuizing inapril 1951 van de Wassenaarse weg Den Haag naar de Zijdeweg in Wassenaar.

Verder diverse namen en geboortedata, naam van eenhond Paddy etc. (zie foto).

Onze oproep heeft meerdere reacties opgeleverd, waarvoor onze dank. Zelfs ook nog een schenking voor onze verzameling.

Intussen hebben we de oorspronkelijke eigenaar “James Milnes van der Pol” in Engeland gevonden. Dit d.m.v. social media en de hulp van een slim familielid (dank Martin) en een vriend in Wales (dank Malcolm).

We hebben meteen gebeld met James (hij gebruikt zijn roepnaam “Duncan” tegenwoordig). Hij was zeer verrast en verbaasd dat wij de tijd en moeite genomen hadden om hem te traceren. Hij kende het tafelkleed nog en was super blij om de foto’s nog eens te kunnen bewonderen.

Hij vertelde dat hij binnenkort naar het Verre Oosten ging emigreren en daardoor heel beperkt was in wat hij wel of niet mee kon nemen. Onze aanbod om het kleed en servetten terug naar hem te sturen was hierdoor een grote dilemma voor hem.

We hebben dus voorgesteld om alles hier te houden en in zuurvrije papier in te pakken en in een doos te bewaren.

Onze gehele verzameling (zie www.denroncollections.nl) wordt t.z.t. geschonken aan Paleis het Loo, Het Zilver Museum in Schoonhoven, Het Glas Museum in Leerdam, Het Goedewaagen Museum in Nieuw-Buinen en Het Textiel Museum te Tilburg.

Het tafelkleed is dermate belangrijk als een item van naoorlogs’ sociaal geschiedenis dat het echt thuis hoort in het Textiel Museum in Tilburg.

James was uitermate blij met deze voorstel en ging meteen hiermee akkoord.

Intussen is het tafelkleed en bijbehorende stukken, zoals afgesproken, ingepakt en toegevoegd aan de lijsten van verdeling voor de verschillende musea.

Wederom dank aan een ieder die ons en James hebben geholpen.

Dennis & Ron Pugh-van Randeraat

Tags

OproepSouvenirWassenaarZoektocht
Gerelateerde artikelen
Back To Top