Ga naar hoofdinhoud

De genomineerden voor de Wassenaarse Cultuurprijs stellen zich aan u voor

19 augustus 20203 minute read

In de serie ‘Genomineerden voor de Wassenaarse Cultuurprijs’ staat in dit tweede deel Tim van Broekhuizen centraal. 

Bij een temperatuur van boven de dertig graden zitten Tim van Broekhuizen en ik gewapend met een glas koud water en naderhand met een door zijn vader aangedragen ijsje in de tuin van zijn ouders onder de parasol. Tim is een gezellige prater en hij vertelt volop over zijn passie voor de kunst.

Tim stamt uit een gezin met artistieke gezinsleden. Broer Dick heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en is conservator van ‘Beelden aan zee”, zus Francis is operazangeres en Tim is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en aan de lerarenopleiding voor kunstdocenten Willem de Koning.
“Wij werden van huis uit altijd gestimuleerd om dat te doen waar onze talenten lagen,” vertelt Tim. “Nieuwsgierigheid en de neiging om dingen uit te diepen zit in mijn genen. Mijn moeder heeft dat ook en mijn vader heeft altijd gezongen. Mijn ouders hadden vaak ook heel bijzondere mensen over de vloer, die ons ook weer stimuleerden.”

Tim heeft zich tijdens zijn studie aan de KABK toegelegd op de illustratiekant. Naast zijn werk als leraar is hij nu ruim drie jaar bezig met een project over de eerste wereldoorlog. Iedere dag maakt hij een tekening. Hij is bezig met de laatste tweehonderd tekeningen. Dat resulteert straks in 2000 exemplaren, die hij van plan is te gaan bundelen. “Ik heb me helemaal verdiept in de eerste wereldoorlog, die eigenlijk in Nederland erg onderbelicht is gebleven. In landen als Frankrijk en België wordt deze oorlog “La grande guerre” genoemd, terwijl wij veel meer bezig zijn met de tweede wereldoorlog. En dat terwijl de frustraties van de eerste wereld oorlog de directe aanleiding vormden voor de tweede.”

“Bij mijn onderzoek liep ik aan tegen de bijna zinloosheid van deze oorlog. Je krijgt het gevoel, dat men niet wist, waarmee men bezig was. Ik moest gewoon oppassen, dat ik er niet gedeprimeerd van raakte “
Naast het illustreren heeft Tim ook diverse andere projecten gedaan. Samen met een andere kunstenaar heeft hij de muurschilderingen bij de Havenaer gemaakt , heeft hij vele decorstukken ontworpen en gemaakt en maakt hij animaties. Tim werkt graag samen met anderen. Zo werkt hij geregeld samen met zijn zus Francis aan decorstukken voor haar shows. “Ik vind het heel belangrijk om open te staan voor de inbreng van anderen”, aldus Tim. “Dat brengt weer nieuwe invalshoeken en het kan een inspiratie vormen of een toevoeging. Lesgeven is mij op het lijf geschreven. Ik vind het heerlijk om mijn leerlingen uit te dagen en ze te inspireren tot creatieve ideeën te komen. Je kunt de kunst zo mooi integreren in andere vakken”

Ook is Tim een niet onverdienstelijk zanger, die onder meer zijn artistieke bijdrage leverde aan de presentatie van ‘plastic what else’ en met grote regelmaat zangmiddagen voor ouderen bij de Rotary verzorgt.

Tags

GenomineerdenTim van BroekhuizenWassenaarWassenaarse Cultuurprijs
Gerelateerde artikelen
Back To Top