Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

De genomineerden van de Wassenaarse cultuurprijs stellen zich aan u voor

4 september 20204 minute read

Op zondag 6 september zullen in het gerenoveerde raadhuis de Paauw de Wassenaarse cultuurprijzen 2020 worden uitgereikt. Helaas is deze uitreiking vanwege de corona maatregelen alleen voor genodigden toegankelijk.

In de serie ‘de genomineerden van de Wassenaarse Cultuurprijs stellen zich voor’, vandaag de laatste aflevering. In deze aflevering staan de genomineerden uit de Wassenaarse onderwijswereld centraal. Gezeten in de schaduw op het terras van paviljoen de Zonnehof spreek ik met twee zeer enthousiaste en zeer betrokken docenten in de creatieve vakken uit het Wassenaarse onderwijs.

Linda de Jong

Linda de Jong (rechts op de foto), is een zeer geïnspireerd docent handvaardigheid aan de st. Jan Baptisitschool. Zij is genomineerd door de directeur van de school. Linda is zelf zeer creatief en heeft een bijzondere lesmethode voor handvaardigheid ontwikkeld. Zij probeert vanuit creativiteit tot leren te komen. Daarbij haakt zij aan bij andere vakken. Zo geeft zij haar lessen tegen de historische achtergrond van de kunst uitingen.

“Ik geef vooraf altijd zo’n 15 minuten informatie en daarna krijgen de leerlingen 3 weken de tijd om de opdracht af te maken,“ vertelt Linda. “Ik werk met de groepen 3 tot en met 8 en voor ieder kind wordt een portfolio gemaakt, dat mee gaat tot en met groep 8.” Ook laat Linda haar leerlingen zelf materialen maken om te ervaren hoe mensen in vroegere tijden dat deden. Zo maakten leerlingen onlangs bijvoorbeeld zelf fresco’s.

Zij heeft eveneens met haar leerlingen diverse maatschappelijke projecten gedaan, zoals het schilderen van ouderen in een verpleeghuis.
Linda heeft een lesmethode voor de basisscholen ontwikkeld met leskisten voorzien van alle materialen, die met een bepaald tijdvak te maken hebben. Bij de inhoud van de kisten kunnen we denken aan opdrachten, materialen, verkleedspullen en spelletjes tot met een interactieve escaperoom.

De uitleg vindt plaats via videofilmpjes. Een prachtig initiatief, juist omdat lang niet alle basisscholen in de gelegenheid zijn zelf een vakleerkracht in te zetten. De kunstkoffers zullen binnenkort bij Linda gehuurd kunnen worden. Linda is druk doende de kunstuitingen van haar leerlingen via de etalages van de winkeliers aan het Wassenaarse publiek te tonen. Ook zal Linda tezamen met andere genomineerden voor de cultuurprijs werken exposeren in de Wassenaarse bibliotheek.

Marijke Hofstede

Marijke Hofstede (links op de foto) is docent beeldende vorming en kunstgeschiedenis aan het Rijnlands Lyceum in Wassenaar. Enthousiast vertelt zij over de kunstklas, die het Rijnlands rijk is en alle maatschappelijke activiteiten, die vanuit het thema ‘Kunst’ worden ondernomen. “Kunst is heel verbindend in de samenleving”, vertelt Marijke. “Maatschappelijke betrokkenheid is erg belangrijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld een project gedaan om te gaan schilderen met demente ouderen . Dat was heel bijzonder. Maar ook andere zaken als deelnemen aan een filmfestival voor scholen levert heel veel op. Een goede kunstenaar laat je op een andere manier naar de wereld kijken.”

Marijke is als docent niet zelf genomineerd voor de Wassenaarse cultuur prijs, maar drie van haar leerlingen zijn dat wel. Zij zijn genomineerd voor de jeugdprijs. Alle werken, die zij maakten zijn gemaakt naar aanleiding van een opdracht. Marijke stelt ze voor:

Evelien van der Schee is één van de beste leerlingen met een 10 voor kunstzinnige vorming op haar rapport. Zij maakte naar aanleiding van de opdracht ‘binnen buiten’ en het aangegeven materiaal ijzerdraad en was een object genaamd ‘the circle of life’. Een symbool van de westerse cultuur.

Alicia Hofstra is heel creatief. Zij maakte vanuit de opdracht: ‘maak van afval een beeld’ van strandafval en kapotte lichtjes van het schoolplein een hart, dat lijkt te kloppen als het lampje erin gaat knipperen. Bewustwording van de schoonheid van dingen, die je anders in de vuilnisbal gooit vormt het motto.

Ellen van der Griesen uit de brugklas is vrij en creatief in haar denken. Bovendien is zij heel ‘talig’. Zij maakte naar aanleiding van de opdracht’ verbeeld een spreekwoord’ een tekening ‘bedekt met de mantel der liefde’. Het motto is wees trots op jezelf.

Meer informatie over alle genomineerden kunt u terugvinden op de website www.wassenaarsecultuurprijs.nl

 

Tags

GenomineerdenWassenaarWassenaarse Cultuurprijs
Gerelateerde artikelen
Back To Top