Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Tim van Broekhuizen winnaar van de Wassenaarse Cultuurprijs 2020!

9 september 20203 minute read

Dolblij en ontzettend verrast was Tim van Broekhuizen, toen hij werd verkozen tot winnaar van de Wassenaarse Cultuurprijs 2020. Op zondag 6 september vond de uitreiking van de Wassenaarse Cultuurprijzen plaats in de spiegelzaal van het gerenoveerde Raadhuis de Paauw.

Voorzitter Astrid Dekker opende om 15 uur de bijeenkomst voor categorie jeugd. Ze heette in haar openingswoord de aanwezigen, onder wie burgemeester de Lange en wethouder van cultuur Lia de Ridder, van harte welkom. Om alles zo goed mogelijk volgens de corona regels te laten verlopen, zaten in het eerste deel de kinderen van 6 tot 12 binnen op de stoelen en stonden hun ouders buiten bij de openslaande deuren.

Yvette Caldenborgh kreeg vervolgens als hoofd van de vierkoppige jury het woord en kunstenares Maayke Schuitema las de juryrapporten voor en reikte vaak met een leuke kwinkslag de prijzen uit. Zij sprak in haar woordje zelfs de burgemeester persoonlijk toe en verzocht hem toch vooral oog te hebben voor de kunstenaars en niet alle gebouwen, waarin kunstenaars kunnen werken te verkopen voor woningbouw.

In de eerste categorie jeugd kwamen de inzendingen van de Pauw Wow show aan bod, een kunstwedstrijd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het thema was dit jaar ‘de pauw’. In deze categorie waren de door de jury genomineerden Felix Colin Banning, Maxence ten Hage en Marc van Damme. Winnaar was Maxence ten Hage (11 jaar) , die geïnspireerd door de Belgische kunstenaar Wexx een mooi miniatuur maakte.
“Ik ga de €500, die aan de prijs verbonden zijn gebruiken voor het aanschaffen van tekenmaterialen voor mijn school” aldus Maxence.

In de categorie jeugd van 12 tot 18 jaar werden Noepy van Pelt, Alicia Hofstra en Sam en Maya Roëll genomineerd. Alicia Hofstra werd uiteindelijk verkozen tot winnares. Deze begaafde leerling van de kunstklas van het Rijnlands Lyceum maakte van afval en lichtjes, die ze op het schoolplein vond een kloppend hart. Het geheel vormt een bewustwording van de schoonheid van afval.

In de laatste categorie jeugd kwamen ‘de groepen’ aan bod. De jury had naar aanleiding van de expositie in de Wassenaarse bibliotheek, de vrijheid genomen om een groep toe te voegen aan de genomineerden. Dat waren de leerlingen van Linda de Jong, lerares kunstvakken aan de st. Jan Baptistschool. Samen met het project kunstdoosjes van het Rijnlands Lyceum en de leerlingen van Dans Swing vormden zij de drie genomineerden.
Het waren uiteindelijk de leerlingen van team Linda van de St. Jan Baptistschool, die de winnaars werden. Totaal onwetend van deze nominatie, nam Linda de Jong de prijs dolblij in ontvangst.

Tot slot werd overgegaan tot de uitreiking van de Wassenaarse Cultuurprijs voor volwassenen. De jury had (wederom) Linda de Jong, Tim van Broekhuizen en muziekvereniging Excelsior genomineerd. Tim van Broekhuizen werd door de jury verkozen tot winnaar, vanwege zijn originele tekenwerk en het project, dat hij momenteel maakt over de eerste wereldoorlog. Dagelijks maakt Tim een tekening over dit onderwerp, die hij online verspreidt. Naast zijn ‘online museum’ is Tim van plan zijn 2000 tekeningen te gaan bundelen in de vorm van een boek.

Uit handen van voorzitter Astrid Dekker ontving Tim naast een geldbedrag ook de wisseltrofee. “Ik ben echt superblij met deze prijs”, reageerde Tim, “Ik had het niet verwacht. Met het geld kan ik nu mijn tekeningen bundelen en in boekvorm gaan uitgeven.” Na afloop van de uitreiking konden de aanwezigen, dankzij het mooie weer, buiten genieten van een hapje, een drankje en een ijsje. De volgende twee jaarlijkse Wassenaarse Cultuurprijs zal in 2022 uitgereikt worden.

PrijswinnaarsCultuurprijs

Prijswinnaars Wassenaarse Cultuurprijs. Met de klok mee: Alicia Hofstra, Maxence ten Have, Tim van Broekhuizen en Linda de Jong. Fotorcredit: Ellen Klaver-Ascheman/Wassenaarders.nl

 

 

Tags

WassenaarWassenaarse CultuurprijsWinnaars
Gerelateerde artikelen
Back To Top