Skip to content

Herinneringsroute vliegveld Valkenburg geopend

23 september 20202 minute read

Met de onthulling van een informatiepaneel en korte fietstocht door de wethouders Wassenaar (Wassenaar) en Knape (Katwijk) en burgemeester De Lange als voorzitter van Erfgoedlijn Atlantikwall is maandag de herinneringsroute Vliegveld Valkenburg geopend. De Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg voert de fietser ruim veertien kilometer langs historische plaatsen en cultureel erfgoed zoals de tankgracht, een restant van de Atlantikwall en het barakkendorp.

Route langs historische locaties

De fietsroute voert langs gedenkwaardige delen van Nederlands militair erfgoed en de Atlantikwall, de verdedigingslinie die door de Duitsers is gebouwd en loopt van Noorwegen tot aan de Spaanse grens.
Overblijfselen zoals de tankgracht, het voormalige barakkendorp en de voormalige tankmuur brengen een historisch verleden in beeld. Onderdeel van de route is ook het bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg. Hier is het roemruchte verleden van het vliegveld te bewonderen. Van de bezetting door de Duitsers in 1940, het Vrouwen Vredeskamp in 1982 tot aan de permanente sluiting in 2006.
Jacco Knape (wethouder Cultuur Katwijk) is blij dat dat de route alsnog geopend is. “De opening maakte eigenlijk onderdeel uit van de festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid. Helaas werden deze festiviteiten vanwege corona uitgesteld. Gelukkig kunnen we vandaag alsnog de eerste meters van dit bijzondere stuk erfgoed afleggen.”

Veelzijdig gebied

Wethouder Kees Wassenaar (Cultureel Erfgoed) benadrukt in zijn toespraak de bijzondere aspecten van het gebied. “We staan hier in een gebied met een rijke historie, maar tegelijk ook in een heel dynamisch gebied. Aspecten als natuur, milieu, woningbouw en verkeer spelen hier een belangrijke rol. Een aspect wat er tot nu toe wat bekaaid vanaf is gekomen, is het erfgoed, de historie van dit gebied, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Het vormt de aanleiding waarom wij hier nu staan.”

De fietsroute is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland en de Erfgoedlijn Atlantikwall. Hierdoor is het mogelijk geworden onderzoek te doen naar de rijke cultuurhistorie van het gebied en wat daar van over is. De gemeenten Katwijk en Wassenaar hebben samen het initiatief genomen om het erfgoed beter voor het voetlicht te brengen. De route voert door het Nationaal Park Hollandse Duinen, dat als doel heeft waardevol landschap te verankeren.

De fietsroute is te vinden op de gemeentelijke websites van Katwijk en Wassenaar.

Fotobijschrift: Onthulling informatiepaneel door (van links naar rechts) Kees Wassenaar (wethouder Wassenaar), Leendert de Lange (voorzitter Erfgoedlijn Atlantikwall) en Jacco Knape (wethouder Katwijk).

Tags

FietsrouteHerinneringsrouteVliegkampValkenburgWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top