Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Dunea

Kinderen gaan bewust om met kraanwater, behalve onder de douche

23 september 20203 minute read

Ruim 200.000 leerlingen van basisscholen doen woensdag 23 september mee met Nationale Kraanwaterdag. Ze drinken die dag allemaal kraanwater en volgen een speciale kraanwaterles. Daarin wordt uitgelegd waar kraanwater in Nederland vandaan komt, wat er allemaal gebeurt voordat je het kunt drinken en hoe je ervan geniet zonder het te verspillen. In het leveringsgebied van Dunea start de dag officieel op basisschool De Driemaster in Voorburg. Uit onderzoek van Kantar in opdracht van de drinkwaterbedrijven blijkt dat kinderen het belangrijk vinden slim met kraanwater om te gaan, maar ook dat zij het een uitdaging vinden om niet te lang onder de douche te staan.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen over het algemeen goed op de hoogte zijn waar het kraanwater in Nederland vandaan komt en dat ze hier verstandig mee om moeten gaan. Het overgrote deel van de kinderen (86%) zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en ruim twee-derde (68%) gebruikt de kleine spoelknop bij het plassen. Kort douchen doen de meeste kinderen daarentegen niet altijd; slechts 36% doucht vaak zo kort mogelijk (bij volwassenen is dit 79%). Wim Drossaert, directeur Dunea, vindt Nationale Kraanwaterdag belangrijk, want ondanks dat kinderen beseffen dat je bewust om moet gaan met drinkwater blijft voorlichting belangrijk: “Het blijkt dat kinderen al veel weten over drinkwater en hier ook bewust mee omgaan. Zo nemen ze gelukkig steeds vaker water mee naar school. Dat past niet alleen bij een gezonde leefstijl maar is ook duurzaam. Natuurlijk valt er altijd iets te verbeteren. Bijvoorbeeld iets korter douchen, dat scheelt al snel liters water.”

Feestelijke opening basisschool
De regionale opening van Nationale Kraanwaterdag 2020 vindt plaats op woensdagochtend 23 september om 8.30 uur bij basisschool De Driemaster in Voorburg. De leerlingen worden bij de start van de ochtend ontvangen door schooldirecteur Cindy Ciere, Wim Drossaert, directeur Dunea en wethouder Nadine Stemerdink. Na de feestelijke start van de dag, krijgen de leerlingen, net als meer dan 200.000 andere kinderen (ruim 7.000 klassen en groepen) in Nederland, de kraanwaterles. Vervolgens gaan zij aan de slag een slim idee te bedenken om verspilling van kraanwater tegen te gaan. Groep 8 van De Taaltuin in Schiedam presenteert als eerste hun idee aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Kinderen kunnen hun slimme waterbespaarideeën tot 5 oktober insturen. Deze worden tijdens de Week van Ons Water dit najaar overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen in Den Haag.

Over Nationale Kraanwaterdag
Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en te vertellen waarom kraanwater een gezonde en duurzame keuze is, organiseert Dunea samen met de andere Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door vele partners als Gezonde School, JOGG en Ons Water.

Tags

DuneaKinderenNationale Kraanwaterdag
Gerelateerde artikelen
Back To Top