In de zomer van 2020 kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade veel vaker in actie voor zwemmers in de problemen dan het jaar ervoor. In totaal werd aan 770 zwemmers hulp geboden deze zomer. Zwemmers die uit een levensbedreigende situatie moesten worden gered steeg naar 164, waar dat in 2019 nog 68 zwemmers in levensgevaar betrof.
Het totaal aantal hulpverleningsacties steeg in de afgelopen zomer van 5.604 naar 6.018 ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is dit het derde opeenvolgende jaar dat de reddingsbrigades een stijging van het aantal hulpverleningen waarnemen.
Onervaren
Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, noemt de situatie zorgelijk: ‘We hadden verwacht dat veel Nederlanders naar de kust zouden komen deze zomer. Dat gebeurde ook. De aanhoudende hitte speelde daarin mee. De hulpverlening was daarop ook op ingericht. Dit jaar zien we echter veel mensen naar het strand komen, die weinig ervaring hebben met zwemmen in zee. En dus ook in problemen komen. Dat is zorgelijk en vraagt het uiterste van onze hulpverleners’.
Voorlichting
De Reddingsbrigade heeft afgelopen zomer zoveel als mogelijk voorlichting gegeven, in dat kader stelt Breedveld: ‘Ik roep de politiek op om meer te investeren in voorlichting over zwemveiligheid zodat zwemmers beter beslagen naar stranden en recreatiegebieden toekomen, en onze hulpverleners minder vaker in actie hoeven te komen’. De hulpverleningscijfers laten zien dat vooral zwemmers veel vaker in levensbedreigende problemen kwamen.