Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: N. Senf

Theater Warenar ontvangt ontheffing voor bezoekersaantallen

6 oktober 20203 minute read

Theater Warenar heeft van de Veiligheidsregio Haaglanden een ontheffing gekregen voor de bezoekersaantallen. Dat betekent dat bij theatervoorstellingen meer dan 30 personen welkom zijn. 

De Veiligheidsregio Haaglanden besloot vorige week om 21 instellingen een ontheffing te verlenen voor het maximaal aantal personen per ruimte. Het gaat om instellingen van cultureel- of van ander groot regionaal belang. In de op 28 september afgekondigde maatregelen is dit maximum op dertig personen per ruimte vastgesteld. De voorzitter van de veiligheidsregio heeft de mogelijkheid gekregen om, voor een aantal gevallen, ontheffing te verlenen aan gebouwen die van groot belang zijn voor de regio. Theater Warenar valt daar dus ook onder. 

De ontheffingen zijn gericht op specifieke (concert-)zalen, podia en theaters. De instellingen krijgen een ontheffing omdat ze voldoen aan de volgende voorwaarden.

  • De instelling is van groot (inter-)nationaal-, regionaal- of lokaal (historisch) belang
  • De instelling speelt een vitale rol in de culturele infrastructuur van de regio of Nederland.
  • De instelling biedt een breed publiek de mogelijkheid van een divers aanbod gebruik te maken.

Volksgezondheid staat voorop

Ook bij deze beslissing staat de volksgezondheid voorop: het is van belang dat een bezoek aan deze instellingen zo veilig mogelijk verloopt. Daarom zijn en blijven de RIVM-richtlijnen leidend. Eerder dit jaar brachten de instellingen daarom hun capaciteit al omlaag, zodat bezoekers zowel in als buiten de zalen, 1,5 meter afstand kunnen houden. Daarnaast wordt de instellingen gevraagd om met een online kaartverkoopsysteem te werken: reserveren, placeren en registreren is verplicht. Er zal op basis van het zaaloppervlak worden bekeken wat het maximum aantal bezoekers voor de instelling is, waarbij er nooit meer dan 250 personen per programma aanwezig mogen zijn.

Teleurstelling
Voor de instellingen waarvoor deze ontheffing geldt, biedt dit enig soelaas. Voor andere instellingen betekent het een teleurstelling. Juist in de tijd dat de culturele sector zich weer langzaam begon te herstellen, komen er weer nieuwe beperkingen. De hoop is dat deze maatregelen ervoor zorgen dat erger kan worden voorkomen, verdere maatregelen uitblijven en alle culturele instellingen weer zo snel mogelijk open kunnen.

Ontheffingen
De ontheffingen die worden verleend zijn per direct ingegaan. Op 20 oktober heroverweegt het kabinet de huidige maatregelen

De ontheffingen voor onderstaande gebouwen gelden uitsluitend voor culturele activiteiten. Als gebouwen zich niet aan de richtlijnen houden, wordt de ontheffing ingetrokken.

Andere instellingen die een ontheffing krijgen op het maximum aantal mensen dat is toegestaan per programma zijn:

Theater de Veste (Delft); Lijm & Cultuur (Delft); Zuiderstrandtheater (Den Haag); Koninklijke Schouwburg (Den Haag); Diligentia (Den Haag); Korzo (Den Haag); Theater aan het Spui (Den Haag); Theater Dakota (Den Haag); World Forum (Den Haag); Fokker Terminal (Den Haag); PAARD (Den Haag); Omniversum (Den Haag); Ludens (Leidschendam-Voorburg); Het Veur (Leidschendam-Voorburg); CulturA & Zo (Pijnacker-Nootdorp); De Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk);  Poppodium Nederland Drie (Westland); De Naald (Westland), Stadstheater (Zoetermeer); Boerderij (Zoetermeer).

 

Tags

BezoekersaantallenCoronavirusDe WarenarOntheffingVeiligheidsregioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top