Ga naar hoofdinhoud

Brief van burgemeester Leendert de Lange aan alle Wassenaarders

24 oktober 20203 minute read

Beste Wassenaarders,

Ook in Wassenaar stijgt het aantal corona besmettingen snel. Elke dag komen er nog steeds zo’n tien besmettingen bij. Veel sectoren, zoals de horeca en de cultuur, worden hard getroffen. Door de toenemende besmettingen kan nu 60% van de normale zorg voor ziekenhuispatiënten in onze regio niet doorgaan. Dit geeft heel veel onzekerheid voor dorpsgenoten die al lang op een belangrijke behandeling of operatie zitten te wachten. En daar maak ik mij grote zorgen over. We moeten met elkaar het tij keren.

De gedeeltelijke lockdown waar we de komende weken met elkaar in zitten, is er niet voor niets. Laten we samen de strijd tegen corona voeren, met hetzelfde doel; namelijk het virus bestrijden. En niet bij elke regel die er geldt opnieuw in discussie gaan of er een uitzondering te bedenken is. Dan zijn we echt verkeerd bezig met elkaar. Het is toch vreselijk dat alle horecaondernemers die de afgelopen tijd zo hard hun best hebben gedaan, hun zaak weer moeten sluiten. En dat de kantines van sportverenigingen weer dicht zijn en je als ouder niet trots je kind kunt aanmoedigen langs de lijn.

We zien dat veel mensen binnenshuis worden besmet. Daarom wil ik blijven benadrukken; neem corona heel serieus, ontvang thuis niet meer dan drie mensen op een dag en houd je altijd aan die 1,5 meter afstand. Ik wil dan ook iedereen oproepen geen feestjes te faciliteren, al lijkt daar vaak een goede aanleiding voor, het gevaar ligt op de loer. Een feestje op de vrijdagmiddag thuis kan zo maar een besmetting van opa of oma betekenen in de dagen erna.

Bereid je alvast voor op de komende feestdagen. Halloween staat bijna voor de deur en ook de decembermaand komt in zicht. Deze feestdagen zullen er dit jaar anders uitzien dan andere jaren. Niet met grote groepen aan het Kerstdiner, maar met het gezin thuis. Kijk binnen de regels wat wél mogelijk is, zorg voor spreiding en denk ook vooral aan een ander.

Ik begrijp dat er een heleboel niet meer kan en dat iedereen dit op zijn eigen manier beleeft. De één kan goed met deze situatie omgaan, voor de ander is het een dagelijkse worsteling. Zeker voor jongeren is het niet makkelijk en duurt het allemaal al veel te lang. Toch zijn de regels er juist voor bedoeld om een beetje bewegingsruimte te houden en een volledige lockdown te voorkomen. Wassenaar biedt veel recreatieruimte en groen. Benut en waardeer dit ook. Ga er dagelijks even op uit voor een frisse neus. We zien wel dat het in de weekenden op sommige plekken tussen 12.00 en 15.00 uur erg druk is. Probeer het uitje eens op een ander moment te plannen.

Blijf naar elkaar omzien. Jong of oud, als familie, in de buurt, op school of binnen de vereniging: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We doen het dan ook als Wassenaarders samen. Zo behouden we zo veel mogelijk onze vrijheid en nemen we met elkaar de verantwoordelijkheid voor ieders gezondheid.

Ik reken op jullie,

Leendert de Lange
Burgemeester van Wassenaar

Tags

BurgemeesterCoronacrisisCoronavirusGemeenteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top