Skip to content
Fotocredit: erfgoedvereniging Heemchut

Sein op groen voor opknappen Huize Ivicke

24 oktober 20203 minute read

De gemeente Wassenaar kan verder met de restauratie van Huize Ivicke. Eigenaar Ronnie van de Putte probeerde dat te verhinderen door een kort geding aan te spannen, maar verloor. Dat blijkt uit de uitspraak van de Haagse rechtbank. Dat meldden diverse media afgelopen week.

Over het monumentale buitenhuis langs de Rijksstraatweg is al jaren veel te doen. Vorig jaar november kwam er meer schot in de zaak en werd het de gemeente echt menens. Eigenaar Van de Putte kreeg acht maanden de tijd om zelf ervoor te zorgen dat Ivicke niet verder verpauperde. De deadline van eind juli 2020 verliep echter geruisloos. De gemeente besloot toen zelf aan de slag te gaan op kosten van Van de Putte. Inmiddels is er een aannemer geselecteerd en zijn er alvast wat voorbereidende werkzaamheden verricht, zoals het aanbrengen van een bouwtrap.

Een poging van de eigenaar om zelf de restauratie ter hand te nemen mislukte. De gemeente bekeek de aanpak van Van de Putte en won advies in bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Conclusie was dat de eigenaar broddelwerk zou leveren waardoor verder verval dreigde. Op 22 september werd het de eigenaar verboden om te beginnen. Dat liep anders. Op 23 september richtte de eigenaar een bouwplaats in bij Ivicke. Hij negeerde een bevel van de handhavend ambtenaar om het werk onmiddellijk te stoppen. De gemeente deed daarop aangifte.

Kort geding
Eigenaar Van de Putte spande vervolgens een kort geding aan. Tijdens de zitting werd door de eigenaar geclaimd dat het aanpakken van schimmel in het houtwerk geen optie zou zijn omdat dit schadelijk zou zijn voor de gezondheid van aldaar woonachtige krakers. De gemeente bracht daar tegenin dat schimmelvorming ook op een andere manier kan worden aangepakt. Tevens kunnen de krakers tijdelijk ook elders in het huis verblijven zodat ze geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. De rechter stelde de gemeente in het gelijk. De gemeente mag de werkzaamheden uitvoeren. 

Daardoor is voor Wassenaar de weg vrij om Ivicke te gaan opknappen, al kan de eigenaar nog via een andere rechter proberen roet in het eten te gooien. Of Van de Putte nog eens de gang naar de rechter maakt, is niet bekend.

Met het restauratieplan van de eigenaar is naar verluidt zo’n 56.000 euro gemoeid doch gezien het feit dat Huize Ivicke een rijksmonument is, zorgt het restauratieproces voor maatwerk qua middelen en aanpak. De kosten van de gemeentelijke verbouwing liggen dan ook hoger, tussen de vijf ton en een miljoen euro. De gemeente heeft aangekondigd de rekening inderdaad door te sturen naar de eigenaar. Of de rekening vervolgens ook door de eigenaar wordt betaald, zal moeten blijken. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Tags

Huize IvickeRestauratieSteekspelWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top