Op 1 en 2 november wordt wereldwijd Día de Muertos gevierd; het Mexicaanse feest waarop gezinnen, families en vrienden hun dierbare overledenen herdenken door hun leven te vieren. Om dierbaren te eren maken mensen thuis onder meer kleurrijke altaren. Daarop plaatsen zij foto’s van en herinneringen aan overleden familie en vrienden. Ook in Museum Volkenkunde staat een altaar. Van 28 oktober tot 8 november kan iedereen zijn of haar dierbare herinnering hierop bijplaatsen, en zo een ereplek geven in dit gezamenlijke altaar.
Speciaal programma
Op zondag 1 november is er bovendien een speciaal programma in het teken van Díia de Muertos. Met een creatieve workshop en een verhaal van de Mexicaanse museumdocent Edoardo Ramos. In de Midden- en Zuid-Amerikazaal van het museum kun je een kijkje nemen bij het skelettenorkest. Kijk voor het volledige programma op de site van Museum Volkenkunde.
Papier-maché skeletten
Om de doden te eren komt thuis onder meer het prachtig versierde altaar vol te staan met alles wat de dode lekker vond: van cola en zoetigheden tot whiskey. Graven en huisaltaren worden daarnaast ook versierd met calaveras. Het zijn papier-maché skeletten die herkenbare taferelen en personages verbeelden zoals een tacoverkoper en muzikant. In de Midden- en Zuid-Amerikazaal van Museum Volkenkunde staat een indrukwekkende groep calaveras.
De calaveras van Volkenkunde
Deze beeldengroep neemt een prominente plek in op onze Midden- en Zuid-Amerika zaal. De beelden zijn gemaakt door de familie Linares. Zij zijn een van de bekendste kunstenaarsfamilies van Mexico en gespecialiseerd in het maken van papier-maché werken. Dat gebeurt er al sinds het einde van de 19e eeuw. Ze zijn vooral bekend geworden dankzij Don Pedro Linares (1906-1992). Hij maakte de overstap van traditionele stukken voor dorpsfeesten naar kunstobjecten die wereldwijd in galerieën en op exposities te zien zijn. Zijn zoons en kleinzoons zetten het familiebedrijf voort en zijn internationaal veelgevraagd. Door de grote herkenbaarheid worden de stukken van deze familie door de Mexicaans overheid internationaal gebruikt als embleem voor Mexico.
Over Nationaal Museum van Wereldculturen
Het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum) en het Wereldmuseum geven samen vorm aan de missie: inspireren tot wereldburgerschap. De collecties bevatten 450.000 objecten van over de hele wereld, die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Deze verhalen gaan over universele thema’s zoals vieren, geloven, rouwen, vechten of versieren. Ze laten zien dat we op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.