Zij-instromers gezocht voor versnelde opleiding om behoefte aan nieuwe laboranten op te vangen.
“Om de stroom aan borstonderzoeken voor onze cliënten te kunnen blijven uitvoeren, zijn er dringend nieuwe collega’s nodig’’, vertelt Marja Hurxkens, manager borstkankerscreening van regio Zuid-West. “Röntgenlaboranten met een diploma op zak zijn van harte welkom bij ons en daarnaast zoeken wij 23 kandidaten voor het verkorte opleidings -en omscholingstraject tot mammolaborant dat in februari 2021 van start gaat.”
Verkorte opleiding voor zijinstromers
Bevolkingsonderzoek Nederland heeft vorig jaar samen met de Erasmus MC Academie een proef gedaan met een versnelde 2-jarige-opleiding voor zijinstromers, waarbij het theoretische deel door de mensen van de Erasmus MC Academie wordt verzorgd en het praktijkgedeelte door de screeningsorganisaties. Die proef heeft tot nu toe positief uitgepakt en voor de nieuwe lichting van februari 2021 worden nog 23 nieuwe instromers gezocht. In de opleiding worden deelnemers binnen 24 maanden klaargestoomd voor het vak van mammolaborant. Volledig betaald, inclusief salaris en baangarantie in een periode van economische recessie, gedwongen ontslagen en onzekere baanperspectieven.
Wassenaar en omgeving
“In Wassenaar -en omgeving- zoeken wij naar tenminste vier nieuwe laboranten met allerlei werkachtergronden. Wat wij van de kandidaten vragen, is technisch inzicht dat nodig is voor het maken van de borstonderzoeksfoto’s, een dienstverlenend karakter, collegialiteit en affiniteit met het letterlijk en figuurlijk contact maken met cliënten,” zo vertelt Marja.
Van schoonheidsspecialiste tot mammolaborant
Astrid Lubbers (24) is zo’n zijinstromer die momenteel worden opgeleid tot mammolaborant. Waarom heeft ze voor dit vak gekozen? Astrid: “Na mijn opleiding tot schoonheidsspecialiste heb ik een verkorte opleiding verpleegkunde (MBO verpleegkunde niveau 4) gevolgd. Toen heb ik een tijdje gewerkt met mensen met dementie en gedragsproblemen. Een mooi werkveld, maar ik had het gevoel dat mijn kennis niet tot zijn recht kwam in de praktijk. Toen ik de opleiding tot mammolaborant voorbij zag komen, was ik gelijk enthousiast. In dit werk wordt kennis van anatomie gecombineerd met een flinke dosis techniek. Dat was precies de verdieping waar ik naar op zoek was. Op de vraag of het zwaar is – werken en studeren tegelijkertijd – antwoordt ze: “Je werkt vier dagen in de week (32 uur) inclusief de studiedagen. Daarnaast moet je elke dag wel een 1-2 uur studeren.
Omdat je de theorie direct in de praktijk kunt toepassen, voelt het niet als een grote belasting. Astrid werkt elke dag op een andere onderzoeksunit en dus elke dag met andere collega’s. “Dat vind ik er ook zo leuk aan”, zegt ze enthousiast. “Werken in de borstkankerscreening is allesbehalve saai. Je hebt relatief kort contact met veel verschillende mensen en elke keer is het weer de uitdaging om ze gerust te stellen en tegelijkertijd een kwalitatief goed onderzoek af te leveren.”
Voor meer informatie over de opleiding tot mammolaborant: www.werkenbijbevolkingsonderzoek.nl/werken-en-leren/mammolaborant