Skip to content
Fotocredit: Pixabay/Rottonara

Een nadere uitleg over besmettelijkheid, testen, isolatie en quarantaine

7 november 20203 minute read

Het woud van de coronaregels is voor vele mensen ondoordringbaar. Wat mag je nou wel en wat mag je nou niet als je getest bent en wanneer moet je je nou precies laten testen?  Reden om eens te bellen met de GGD.

Een vriendelijke medewerkster van de GGD vertelt me: “Mevrouw het is bijna hogere wiskunde. Er zijn maar weinig mensen, die het echt helemaal snappen. Wij doen de hele dag niets anders dan uitleggen hoe het nou allemaal zit.”

In Jip en Janneke taal zit het zo:
Al twee dagen nadat iemand in contact is geweest met een persoon met corona en geïnfecteerd is geraakt, is hij of zij al besmettelijk. Dat betekent niet, dat die persoon al direct klachten heeft. Soms duurt het wel 10 dagen, voordat de klachten zich ontwikkelen en sommige mensen krijgen helemaal geen klachten. Dat maakt het zo verraderlijk. Als men klachten gaat ontwikkelen kan men zich pas laten testen. Tot de uitslag van de test bekend is, moeten de mensen in isolatie thuis blijven.

Als de test negatief is, is er in principe niets aan de hand.

Maar het komt ook geregeld voor, dat mensen zich nog een keer opnieuw laten testen, omdat ze zich niet goed voelen of klachten hebben gehad en dan toch positief blijken te zijn. In de tussentijd waren ze dus wel degelijk besmettelijk.

Als iemand positief getest wordt, dan is het duidelijk. Dan moet hij of zij in het totaal 10 dagen in thuis isolatie. Dan mag hij of zij de deur niet uit en er mag ook niemand op bezoek komen. Als na 10 dagen de klachten weg zijn, mag men in, principe weer alles doen.

Als er na 10 dagen nog steeds klachten bestaan, moeten hij of zij net zo lang thuisblijven tot de klachten weg zijn.
De antistoffen van het virus blijven nog wel enige tijd aantoonbaar en men kan daarom nog steeds positief testen op corona. Men is dan alleen niet meer besmettelijk.

Huisgenoten van een persoon, die corona heeft, of mensen, die in nauw contact met hem of haar stonden, moeten 10 dagen in quarantaine om te zien of zij klachten gaan ontwikkelen. Zij moeten echt die 10 dagen thuis blijven, ook al hebben zij geen klachten. Ze kunnen immers wel besmettelijk zijn en de klachten kunnen zich ook op dag 9 pas voordoen. Krijgen ze klachten, dan moeten ze zich laten testen. “

Kunt u het allemaal nog volgen?
Hier nog even de belangrijkste punten op een rijtje:
1. Heeft u verkoudheidsklachten, hoofdpijn, smaak of reukverlies of darmklachten: Laat u dan testen
2. Blijf in thuis isolatie tot de testuitslag bekend is
3. Bent u positief getest, dan moet u 10 dagen in thuis isolatie. Waarschuw dan iedereen met wie u contact heeft gehad vanaf 2 dagen voor de klachten begonnen of vanaf het moment , dat u met iemand met corona in aanraking bent geweest. U mag pas weer naar buiten als u geen klachten meer heeft.
4. Bent u huisgenoot van iemand met corona, of heeft u in nauw contact gestaan, dan blijft u 10 dagen in quarantaine thuis ook al heeft u geen klachten. Krijgt u klachten, dan laat u zich testen.

Kortom, houd u goed aan de voorschriften, want corona is een verraderlijk virus. U kunt besmettelijk zijn, zonder dat u het weet.  En ook al denkt u er zelf misschien niet zo ziek van te zullen worden, anderen kunnen dat wel worden. De ziekenhuizen en IC’ s liggen immers vol met doodzieke corona patiënten.

Tags

BesmettingCoronavirusGGD HaaglandenIsolatieQuarantaineTesten
Gerelateerde artikelen
Back To Top