Ga naar hoofdinhoud

VVD voor verantwoorde verduurzaming

16 november 20202 minute read

We staan als samenleving voor de uitdaging om onze CO2-uitstoot de komende 30 jaar drastisch te verminderen. Er zijn vele wegen denkbaar om die uitdaging aan te pakken. Als Wassenaarse VVD kiezen wij voor een koers van verantwoorde verduurzaming.

Dat betekent

dat we liever slimme technieken inzetten dan mensen (proberen te) dwingen om hun gedrag te veranderen. En als er dan toch echt gedragsverandering nodig is, dat we dit dan zo makkelijk en helder mogelijk maken voor onze inwoners. Bij investeringen in verduurzaming, kijken we altijd ook naar de terugverdientijd. Laaghangend fruit eerst. Voor ons gemeentelijk vastgoed geven we het goede voorbeeld door alle maatregelen te steunen die zich binnen 20 jaar terugverdienen.

Voorlopig niet van het aardgas af

Landelijk hebben alle gemeenten de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe ze op termijn van het aardgas af zouden kunnen. In Wassenaar hebben we veel wijken waarvoor hier met de huidige technieken geen betaalbare oplossing voor is. Dat zijn bijvoorbeeld wijken met vooroorlogse huizen zonder spouwmuur die in een beschermd dorpsgezicht liggen. Landelijk wordt begonnen met de makkelijkste wijken. In de komende 10 jaar gaan allemaal proefwijken van het aardgas af en ontwikkelt de techniek zich verder door, zodat ook Wassenaar op een gegeven moment van het aardgas af kan. Maar alleen tegen aanvaardbare kosten.

Wat dan wel?

Dat we voorlopig niet van het aardgas af kunnen, betekent niet dat we stil moeten zitten. Er wordt nog steeds enorm veel energie verspild. Simpele maatregelen, die zichzelf vaak al binnen een paar jaar terugverdienen, kunnen goed zijn voor het milieu, voor het wooncomfort, en voor de portemonnee. Bijvoorbeeld betere isolatie of slimmere regeling van warmte- en stroomgebruik.

Op de langere termijn (20 jaar) is het waarschijnlijk dat “moeilijke” wijken, zoals die in Wassenaar, dankzij nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld waterstofgas, toch van het aardgas af kunnen.

Wassenaar is als parel in de Randstad uniek. Een groot deel van ons dorp heeft de status beschermd dorpsgezicht. Daar moet ook de volgende generatie van kunnen genieten. Dat beperkt de mogelijkheden voor verduurzaming enigszins. Maar we moeten niet vergeten dat deze verduurzaming een wereldwijde marathon is, en geen lokale sprint.

Raadslid Iwein Borm “Ons advies aan inwoners die actief een bijdrage aan verduurzaming willen leveren is dan ook: begin met alle maatregelen die zich binnen 10 jaar terugverdienen”.

Samen voor Wassenaar

Wilt u meedenken over gemeentebeleid? Word lid van de VVD!

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top