Skip to content
Fotocredit: Politie.nl

Alle berichtgeving voor slachtoffers in één overzicht

20 november 20202 minute read

In één opslag alle zaken op een rij. Dat is de opzet van Mijn Slachtofferzaak, het portaal dat vandaag officieel is geopend. Het portaal geeft online op één plek overzicht en inzicht in de voortgang van de zaak van een slachtoffer.

Vanaf het moment dat slachtoffers van een misdrijf aangifte doen bij de politie ontvangen zij van verschillende organisaties informatie over hun zaak. Al die informatie van politie, Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland, Centraal Justitieel Incasso Bureau en Schadefonds Geweldsmisdrijven is vanaf vandaag voor het slachtoffer op één centrale plek te vinden.

‘Slachtoffers van bijvoorbeeld geweld, fraude of stalking hebben al genoeg aan hun hoofd. Ze krijgen te maken met verschillende organisaties die allemaal hun eigen stukje informatie sturen waardoor je al snel het overzicht kan kwijtraken. We zijn één overheid en slachtoffers hebben al genoeg aan hun hoofd. Daarom ben ik blij dat we weer een extra stap hebben kunnen zetten om die mensen met een heftige ervaring een beetje te ontzorgen’, aldus minister Dekker (Rechtsbescherming).

Mijn Slachtofferzaak
In het online portaal Mijn Slachtofferzaak wordt aan de hand van een tijdlijn de voortgang van de zaak getoond en kunnen slachtoffers alle ontvangen berichten van de organisaties eenvoudig terug vinden. In MijnSlachtofferzaak.staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar: de correspondentie met de betrokken organisaties, informatie over de rechten van slachtoffers, de hulp die zij kunnen krijgen en wat de verschillende organisaties voor slachtoffers doen. Ook worden de antwoorden gegeven op veel gestelde vragen over het portaal.

Hoe maakt u gebruik van Mijn Slachtofferzaak?
Ga naar MijnSlachtofferzaak.nl en log in met uw DigiD. Hebt u nog geen DigiD? Vraag die dan eerst aan via de website van DigiD.

Wel aangifte maar geen slachtoffer?
Heeft u wel aangifte gedaan, maar bent u niet zelf slachtoffer? Dan vragen wij u in te loggen op MijnPolitie

Meerjarenagenda slachtofferbeleid
De ontwikkeling van MijnSlachtofferzaak is onderdeel van een breed plan van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om slachtoffers een betere positie te geven in het strafproces. In deze zogeheten Meerjarenagenda slachtofferbeleid staan onder anderen plannen voor een verschijningsplicht voor verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en spreekrecht voor slachtoffers tijdens tbs-verlengingszittingen. Daarnaast kreeg de politie meer personeel om slachtoffers de bescherming te geven die ze nodig hebben, en is het aantal slachtoffer coördinatoren bij het Openbaar Ministerie verdubbeld.

Bekijk de video:

{youtube}/DcsMU4-2ufs{/youtube}

 

Tags

InstantiesMijn slachtofferzaakOverzichtPolitieSamenwerking
Gerelateerde artikelen
Back To Top