Ga naar hoofdinhoud

DITdus! Even voorstellen

24 november 20204 minute read

DITdus! staat voor de afkorting van Diversiteit, Inclusie en Toegankelijkheid dus! Al jaren ben ik politiek actief, maar vooral op maatschappelijke onderwerpen waar jongeren nog steeds niet over meebeslissen en zeker niet jongeren met een functiebeperking. Dit is eigenlijk begonnen in 2012 toen Malala werd neergeschoten, alleen omdat zij als meisje onderwijs wilde volgen. Met mijn klasgenootjes van het Adelbert hebben wij beterschapskaarten gemaakt om haar een hart onder de riem te steken en onze solidariteit met elk kind op de wereld te laten zien die onderwijs wil volgen. Deze kaartjes heb ik mogen overhandigen aan de ambassadrice van Pakistan.

Zelf ben ik sinds 2014 gehandicapt, of beter gezegd, heb ik functiebeperkingen. Hierdoor heb ik zelf ervaren hoe belangrijk onderwijs is en wanneer het niet vanzelfsprekend meer is. Mijn functiebeperking heeft geen enkele invloed op hoe ik denk of handel, maar wel of ik ergens fysiek naartoe kan. Sinds augustus 2014 is bijvoorbeeld de wet Passend Onderwijs ingegaan.  Niemand was eigenlijk niet voorbereid, of niet goed voorbereid, terwijl het onderwijs dus 7 jaar voor de intrede van de wet al op de hoogte was.

Maar ook de gemeente worstelde. Er ging toen veel mis, maar juist hier kunnen we van leren. Uiteindelijk heb ik via thuisonderwijs en het staatsexamen heb ik mijn havodiploma behaald.

Eén van de speerpunten van DITdus! is dan ook inclusief onderwijs.
Hier kun je denken aan Samen naar Schoolklassen, zoals de KanZ-klas in Heerhugowaard en er zijn er bijna 50 al in heel Nederland.
Hierdoor hoeven kinderen en jongeren niet meer met busjes vervoerd te worden buiten Wassenaar en gewoon bij ons allemaal in de buurt leren, spelen, sporten en later werken. Nu zijn er wel meer toegankelijke speeltuinen nodig zodat kinderen écht samen te kunnen spelen.

Mijn klasgenootjes van het Adelbert zijn nu jong en volwassen, net als ik, die hier in Wassenaar wonen en hun eigen problemen hebben, maar die niet hoorden in de politiek. Nu wel, omdat DITdus! een raadslid heeft.
Alles wat voorgesteld wordt in de gemeenteraad, daar gooien wij een dikke laag saus overheen die altijd betrekking heeft op jongeren, mensen met een andere culturele achtergrond, mensen met een functiebeperking, gendergelijkheid en soms ook combinaties. Ik ben ook als vertegenwoordiger van Nederland bij internationale bijeenkomsten, zoals Gender Equality and YOU van de Europese Commissie in Wenen, aanwezig geweest om de stem van Nederlandse jongvolwassenen te laten horen. Een mens is natuurlijk nooit in één hokje te vangen.
Scholen staan trouwens ook niet negatief tegenover inclusief onderwijs, maar weten vaak niet hoe zij volgens DIT principe kunnen gaan handelen.

Een mooi Wassenaars voorbeeld heb ik wel.
Ik deed enkele jaren geleden de brede propedeuse Jeugd waar ik ook stageplek in het onderwijs nodig had.
In Wassenaar kreeg ik gewoon de kans, ondanks dat ik met een rollator liep of in een rolstoel zat. Ook de ouders en de kinderen vonden het eigenlijk heel gewoon en het was juf Rebecca die met wielen door de school sjeesde.

Inmiddels ben ik nu 21 jaar, afgestudeerd pedagoog aan de Universiteit van Leiden, maar volg nog steeds ook de pabo en doe de master Education and Child studies – orthopedagogiek en de master Management van de Publieke Sector.
Ik heb nu wel heel veel geschreven over inclusief onderwijs, maar er is natuurlijk meer.
DITdus! is niet voor niets geaccepteerd als enige lokale politieke partij door de Sustainable Development Goals Nederland vanuit de Verenigde Naties.

Mocht je meer willen weten over DITdus!, lid willen worden, meepraten, onderwerpen aandragen of mee besturen? Mail dan naar ditduswassenaar@gmail.com of bhagen@wassenaar.nl (raadslid namens DITdus!)

Op 28 november a.s. houden wij onze eerste digitale Algemene Ledenvergadering (ALV). We starten om 16.00 uur en sluiten om 17.00 uur. Je kunt je hier ook voor aanmelden. Tot 27 november a.s. tot 17.00 uur kun je je aanmelden voor een bestuursfunctie.

Misschien tot dan!

Rebecca Talbot
DITdus! Wassenaar

Persfoto RebeccaDITdus

Rebecca Talbot

Tags

DITdus!GemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top