Skip to content

Wassenaarse leeuwen kleuren oranje

25 november 20203 minute read

Wassenaar doet opnieuw mee aan de internationale campagne Orange the World. Vanaf vanavond kleuren de leeuwen bij Raadhuis de Paauw 16 dagen lang oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. En dat is dit jaar extra hard nodig.

Bijna de helft van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking, maar het kan ook om cybergeweld gaan. Wethouder Inge Zweerts de Jong: “Ook in Wassenaar komt geweld tegen vrouwen en meisjes voor. Zo zien we de afgelopen tijd een verontrustende toename in seksueel getinte foto’s en filmpjes die zonder toestemming gedeeld worden op social media. Ook dat is iemand geweld aan doen. En ook dit kan je melden. Want alleen samen stoppen we het geweld tegen meisjes en vrouwen.

Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd
In veel landen luiden hulporganisaties de noodklok, want het aantal meldingen van geweld tegen vrouwen en meisjes neemt toe, terwijl essentiële hulp door de coronamaatregelen juist moeilijker is. De Verenigde Naties spreken inmiddels zelfs van een schaduwpandemie. Het thema van de Orange the World 2020 is daarom ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Naar schatting meldt slechts 40% van de slachtoffers zich bij een organisatie of bij een vriendin of buurvrouw. En vaak zijn er al meerdere geweldsincidenten gebeurd voor het tot een melding komt. De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar.

Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis via 0800-2000
Intimidatie of geweld door een partner, familielid, bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd! Praat erover met iemand die u vertrouwt. Meld het om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis via 0800-2000. In noodgevallen belt u altijd 112.

Aanjagers in Wassenaar zijn Zonta en Soroptimisten
Orange the World is een jaarlijks terugkerende campagne van UN Women en wordt in Nederland aangejaagd door Zonta en Soroptimisten. Beide zijn internationale serviceorganisaties van en voor vrouwen. Leden zetten hun kennis en vaardigheden in voor de verbetering van de positie van de vrouw. Het gaat daarbij om mensenrechten voor vrouwen en meisjes, maar ook om gelijke kansen op opleiding, werk, economische zelfstandigheid en goede gezondheidszorg. Samen zijn de serviceorganisaties goed voor ruim 200 jaar ervaring en 120.000 leden wereldwijd. Bovendien hebben ze een adviserende stem binnen de Verenigde Naties.

De leeuwen bij Raadhuis de Paauw kleuren oranje van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens).

OTW poster zeg ook nee A4 page 0001

 

Tags

GemeenteInternationale Dag tegen Geweld tegen VrouwenLeeuwenOrange the worldWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top