Skip to content

DLW: Spelen de Wassenaarse huisartsen hoog spel?

27 november 20203 minute read

In de medische wereld is er een verschuiving gaande van zorg door de specialist naar de huisarts. Wassenaar heeft een sterk vergrijzende bevolking maar omdat ook het Bronovo ziekenhuis gaat sluiten komt er extra druk op de huisartsen in Wassenaar. Het gezondheidscentrum wordt te klein. Er zal 1600 tot 2500 m2 extra nodig zijn en die ruimte is er niet.

De haast is groot omdat de huisartsen het huidige huurcontract moeten verlengen of opzeggen. Indien er niet snel een andere locatie gevonden kan worden dan zit het huidige gezondheidscentrum nog minimaal 10 jaar op de huidige locatie.

Nu was er een prachtige mogelijkheid om op de vm school locatie Den Deyl huisvesting te realiseren in combinatie met een maatschappelijke invulling. Een projectontwikkelaar had een plan met 85 levensloopbestendige woningen met een maatschappelijke plint waarin een nieuw gezondheidscentrum onderdak kon krijgen. Het college besliste anders en wil daar slechts 48 woningen realiseren zonder maatschappelijke invulling.

De huisartsen hebben al met alle coalitiepartijen (en de gedoogpartijen Fractie Mulder en Pvda) gesproken over een andere locatie, dichter bij het centrum. Op vragen van DLW waar de alternatieve locatie dan te vinden is, hult iedereen zich in stilzwijgen, ook de wethouder.

Gokken de huisartsen erop dat Wassenaar straks met de rug tegen de muur staat en dat er dan hals over kop een oplossing gezocht moet worden of lopen de artsen nu het risico de boot te missen. Onze fractie denkt dat laatste. En dat niet alleen omdat er nauwelijks andere locaties zijn.

Het nieuwe gezondheidscentrum moet namelijk klaar zijn ruim voordat de transitie op gang komt en zelfs voordat het Bronovo ziekenhuis gaat sluiten. Overigens meent het CDA bij monde van raadslid Koetsier dat het huidige gezondheidscentrum ruim genoeg is om de transitie in de zorg aan te kunnen.

Specialisten denken aan het eind van de keten te staan. Dat zij het hoogst opgeleid zijn en dat de patiënten wel naar hen toe zullen komen. De specialisten wachten niet totdat Bronovo dicht gaat. Zij zullen in privéklinieken gaan werken of zoeken elders onderdak. Dat zal niet in Wassenaar zijn maar hooguit in de regio. Deze specialisten gaan dan de komende 10 à 15 jaar niet meer verkassen.

Onze huisartsen begrijpen wel dat je de zorg echter vanuit de patiënt moet zien, zo dicht mogelijk bij de patiënt, maar het lijkt wel of de artsen zich de kaas van het brood laten eten en straks achter het net vissen.

Ben G Paulides/fractievoorzitter DLW

www.democratischeliberalen.nl

 

Tags

DLWGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top