Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ingrid Kriens

Meer bloemen voor bijen bij Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten

1 december 20202 minute read

De werkgroep ‘Voorschoten voor de bijen’plantte op 31 oktober 7500 biologische bloembollen langs de statige oprijlaan van Kasteel Duivenvoorde. Ingrid Kriens van de werkgroep vertelt er over op Facebook:

Zaterdag 31 oktober gingen er ruim 7.500 bollen de grond in langs de hele oprijlaan van kasteel Duivenvoorde. “Het wordt aanpoten”, grapte een deelnemer vooraf. Met een grote groep vrijwilligers was de klus echter prima te doen. Het was bovendien zacht weer en de activiteit was ook nog eens volledig coronaproof in de buitenlucht.

Het initiatief kwam van Voorschoten voor de Bijen, die hiervoor een bijdrage van Fonds1818 van € 1.500 had ontvangen. Bollenleverancier JUB Holland was bereid daar voor € 500 extra bollen aan toe te voegen, waardoor een mooie hoeveelheid kon worden besteld.

Voorschoten voor de Bijen realiseerde hiermee de wens om de biodiversiteit te verbeteren. Bollen leveren vanaf het vroege voorjaar broodnodig voedsel voor de eerste wilde bijen (en hommels). De keuze voor biologische bollen was bewust gemaakt, omdat reguliere bollen met bestrijdingsmiddelen tegen schimmel worden bewerkt en dat werkt door in het stuifmeel, wat uiteraard giftig is voor bijen. Het zijn stinzenbollen, die zelf vermeerderend zijn, waardoor er in de toekomst een tapijt van bloemen langs de oprijlaan ontstaat. De vijftien verschillende soorten bloeien vanaf januari (bijvoorbeeld winterakoniet, sneeuwklokjes, krokus en sneeuwroem, holwortel, bostulp, vogelmelk) tot in juni achtereenvolgens door.

De actie werd gezamenlijk uitgevoerd met vrijwilligers van landgoed Duivenvoorde en het IVN. Boswachter Dick de Vlieger toonde zich in alle opzichten tevreden; “Het was zeer geslaagd en ik dank alle vrijwilligers van harte voor hun inzet”. Voor de vrijwilligers was de activiteit een welkom uitje in coronatijd waarbij ook educatieve activiteiten van het IVN grotendeels stil liggen. Van de kop koffie met een stroopwafel, het zachte weer en een nuttig bestede ochtend, was iedereen vrolijk geworden.

Wil je helpen? Wil je meewerken of heb je ideeën voor het verbeteren van de biodiversiteit?
Laat het ons weten via: ingrid.kriens@tiscalimail.nl.

Bron: Bericht Voorschoten voor de bijen op Facebook

Tags

BloembollenGroene Cirkel BijenlandschapVoorschotenVoorschoten voor de bijen
Gerelateerde artikelen
Back To Top