Skip to content

CDA: Straks kan elke Wassenaarder de luchtkwaliteit zien op zijn telefoon

16 december 20202 minute read

Onlangs werd er in de raad gesproken over de N44 en de invloed daarvan op ons mooie dorp. Het houdt Wassenaar welleswaar bereikbaar, maar de vele auto’s die over de N44 door Wassenaar razen, zorgen voor flink wat uitlaatgassen. Maar hoeveel eigenlijk en wat is de invloed daarvan op de natuur en de mensen? Een motie om dat te gaan meten werd raadsbreed ondersteund. Maar hoe is dat nu opgepakt?

Daarvoor is de hulp van YES!Delft ingeroepen. Dat is een innovatiecentrum en zij helpt start-ups met hele goede ideeėn om een volwassen bedrijfsmodel te creeėren. Wassenaar kan hiervan gebruik maken als deelnemer aan de Metropoolregio Den Haag Rotterdam. YES!Delft heeft een scan gedaan als onderdeel van een Air Quality Challenge van jonge bedrijven in Europa, die op een innovatieve manier de luchtkwaliteit kunnen meten en dat op een interactieve manier bij de Wassenaarder kunnen brengen. Na een eerste inventarisatie en een daaopvolgende selectie bleven er 9 bedrijven over die de finale haalden. Deze bedrijven kwamen uit 6 verschillende landen waaronder Griekenland, Italiė, Duitsland en Nederland, en er was dus echt iets te kiezen.

En als je een finale hebt, dan heb je een jury en CDA raadslid Koetsier vertegenwoordigde daarin Wassenaar. Raadslid Wim Koetsier: “het was boeiend om alle pitches van de verschillende bedrijven te horen. Zoveel ideeėn, echt moeilijk om een keuze te maken. Er waren sensoren voor op fietsen om de luchtkwaliteit te meten, er was mos dat de luchtkwaliteit meette en gelijk zuiverde en ook satellieten werden gebruikt om de luchtkwaliteit te meten. Uiteindelijk hebben we een Franse start-up uitgekozen, en dat op basis van een ontwikkeld product, implementatie snelheid van zo’n 8 weken en kosten.”

Het is nu de bedoeling dat we over de komende 2 maanden alles gaan implementeren en dat voor 31 maart 2021 iedere Wassenaarder via een speciale app op zijn telefoon de luchtkwaliteit kan zien in Wassenaar. Denk hierbij aan fijnstof, maar ook stikstof en CO2. Wim Koetsier: “mooi om in de gemeenteraad een beslissing te nemen en dan als raadslid meerwerken aan de uitwerking ervan.

Het CDA zal er goed opletten dat voor april 2021 het allemaal werkt! Ook was de ervaring met YES!Delft zeer positief. Het CDA is al lang pleitbezorger om te komen tot innovaties, dit hebben we ook opgenomen in het coalitieakkoord. Zeker rond de jeugdzorg en het langer zelfstandig wonen van ouderen is dat noodzakelijk.”

 

Tags

CDAGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top