Ga naar hoofdinhoud

Ed Nijpels: ‘Klimaattafel Wassenaar prachtig voorbeeld om de burgers te betrekken’

16 december 20202 minute read

Betrek de burgers bij het ingewikkelde verhaal van de energietransitie. Dé boodschap van Ed Nijpels als gastspreker van de Klimaattafel Wassenaar. ‘De klimaattafels die Wassenaar organiseert zijn een prachtig voorbeeld van hoe je mensen samenbrengt, uitlegt waar vermindering van CO2 uitstoot over gaat en aan inwoners duidelijk kan maken hoe je hen als gemeente hierbij kunt helpen.‘

De landelijke klimaattafels, die onder leiding van Ed Nijpels zijn gehouden, inspireerde wethouder Lia de Ridder (duurzaamheid) twee jaar terug om ook in Wassenaar een Klimaattafel te gaan organiseren. Met als doel het opzetten en uitvoeren van initiatieven die daadwerkelijk CO2 reduceren en daarmee tevens de bewustwording verhogen. Zij is trots op dit compliment van de voormalig milieuminister: ‘Een compliment voor de mensen die actief zijn in de Klimaattafel en een enorme uitnodiging voor wie dat nog niet is.’

Successen 2020

De wethouder benoemde de successen van 2020: ‘Buurtteams zijn gestart om samen zonnepanelen in te kopen, de Wassenaarse Energie Coöperatie is opgericht en de elektrische deelauto van Samen Slim Rijden is van start gegaan. Ook ben ik trots op de initiatiefnemers van de Groene Meent, die zich inzetten voor de wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, ook wel bekend als Global Goals. Door de maatregelen tegen corona werden de bijeenkomsten digitaal. Wat aan één kant jammer is omdat je het persoonlijke contact mist, maar ook weer zijn voordelen heeft omdat meer mensen in de gelegenheid zijn om kennis te nemen van de concrete voorstellen en presentaties.’

Iedereen doet mee

Ed Nijpels hield een boeiend betoog over de inspanningen waarmee mensen werken aan de klimaatdoelen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Hierbij legde hij moeiteloos een verbinding tussen het klimaatakkoord van Parijs en het praktisch nemen van energiebesparende maatregelen thuis. ‘Het is goed dat iedereen meedoet, want de opwarming van de aarde is het grootste probleem waar we mee worstelen. Groter dan COVID-19 en de economische crisis. Het klimaatakkoord heeft als gezamenlijk doel: in 2050 geen energie meer opwekken met olie, steenkool of gas. We hebben 30 jaar de tijd om met deze fossielvrije omgeving om te leren gaan. En het mooie is: we hoeven niet te wachten op de gemeente, we kunnen vandaag beginnen.’

De presentatie van Ed Nijpels en zijn antwoorden op de vragen van inwoners, zijn terug te kijken via www.live.unlimited.nl/klimaattafel. Kijk voor meer informatie over de Lokale Energie Strategie op www.wassenaar.nl/les.

Tags

Ed NijpelsGemeenteKlimaattafelWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top